Volledig scherm
© ANP XTRA

De site en krant onder leiding van vrouwen gemaakt: ‘oh, dan blijf ik thuis’

over onsDe premium artikelen, columns en opinies die je vandaag op deze site leest zijn voor de gelegenheid gemaakt door een bijna volledig vrouwelijke redactieleiding. In het kader van Internationale Vrouwendag vandaag. Ja, daar werd veel over gegrapt door de mannelijke collega’s. Een stuk of 19 keer hoorden we ‘oh, dan blijf ik die dag thuis’ voorbij komen. Nu ze voorbij gestreefd worden door vrouwen, moeten ze toch iets, die mannen.

Ooit was de krant een meneer. Een cliché dat nog steeds wel eens op krantenredacties te horen is wanneer het gaat over ‘de goede oude tijd’ waarin niemand kritiek durfde te uiten op de krant. Een tijd die voorbij is. Gelukkig maar. De krant neemt anderen de maat, maar wordt zelf ook de maat genomen. Wel zo gezond.

Toch is de krant nog steeds een meneer. Althans, wordt-ie gemaakt door veel meneren. Ook De Gelderlander  telt verhoudingsgewijs weinig vrouwen. Minder dan een kwart.  Als je gunstig telt. Op één van onze redacties werkt zelfs geen enkele vrouw.

Is dat zo erg? Nou, het is wel zo goed als je organisatie divers is en enigszins de maatschappij en je lezerspubliek afspiegelt. Qua sekse, maar ook qua achtergrond. Dus goede vrouwelijke journalisten zijn meer dan welkom. Verslaggevers met een andere culturele achtergrond trouwens ook.

Niki van der Naald
Chef Nieuws/Digitaal De Gelderlander
Volledig scherm
Niki van der Naald Chef Nieuws/Digitaal De Gelderlander © Bert Beelen

Dat die vrouwen er in meerderheid niet zijn, ligt dat aan de mannen of aan een machocultuur op de redacties? Deels misschien, maar het mag voor zelfbewuste vrouwen van nu geen excuus meer zijn. Er is ruimte om carrière te maken. Maar dan komen we op een ander punt: vrouwen hebben andere prioriteiten dan het najagen van salaris of status. Ze solliciteren niet zo snel op leidinggevende functies.  Ze hebben er simpelweg geen interesse in.  Uit onzekerheid soms, of omdat ze bang zijn dat ze het niet kunnen combineren met thuis.  

De redactie is ondertussen niet stil blijven staan in de tijd. Ook mannelijke journalisten schrijven over onderwerpen die vrouwen interesseren. En andersom zijn er op nieuwsredacties meer en meer vrouwen te vinden die ook prima, met een andere blik wellicht, over crime, sport of politiek schrijven. Onderwerpen die vroeger tot het domein van de ‘krant als meneer’ behoorden.

Op de redactie klinkt steeds nadrukkelijker het pleidooi om meer vrouwen in de krant en op onze site. Niet om een quotum te halen, of om een excuustruus te kunnen laten zien, maar vooral om de krant ook herkenbaar te maken voor vrouwen. Alleen maar mannen in pak interviewen en afbeelden is funest voor de frisheid en herkenbaarheid die je voor alle lezers wil uitstralen.

Door de gerichte speurtocht naar vrouwelijke interviewkandidaten, in alle soorten en maten, werden we geconfronteerd met het feit dat er in onze regio’s echt veel vrouwen rondlopen die een heel interessant verhaal te vertellen hebben. Maar die we nooit eerder uitgebreid spraken. Vrouwen hebben in veel sectoren inmiddels een stille opmars gemaakt. Aan hen, bij deze, de spotlights en het podium. Niet alleen vandaag maar ook in de toekomst. 

Niki van der Naald, Chef Nieuws en Online bij De Gelderlander

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.