Volledig scherm
Trolleybussen op het Stationsplein in Arnhem. © Bert Spiertz

De trolleybus komt mogelijk terug in Nijmegen (video)

NIJMEGEN - Mogelijk krijgt Nijmegen op korte termijn de trolleybus terug.De gemeente wil kijken of zij kan aansluiten bij het Arnhemse project Trolley 2.0. Gelede bussen van 18 meter kunnen daarbij kilometerslang zonder bovenleiding rijden.

Nijmegen zette lang in op een tramverbinding in de stad. „Inmiddels is duidelijk dat een tramverbinding moeilijk haalbaar is”, zegt een woordvoerder. De aanleg en aankoop zijn erg duur. De Waalbrug kan niet eens een tram dragen.

Ook zijn er twijfels of er voldoende reizigers gebruik van gaan maken. „Er zijn andere hoogwaardige vervoerssystemen in ontwikkeling, zoals elektrische bussen of bussen op waterstof”, zegt de woordvoerder.

Onderzoek
Er moet in de stad een vervoerssysteem komen waarbij grotere voertuigen ingezet kunnen worden. Het aantal beschikbare plekken voor passagiers gaat dan flink omhoog. De gemeente wil volgend jaar samen met de provincie onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. „Ook de Arnhemse ontwikkeling van Trolley 2.0 komt dan aan bod.”

Miljoenen
Die ontwikkelingen zijn mogelijk dankzij miljoenen aan overheidssteun. In totaal kost de ontwikkeling van de Trolley 2.0 zo'n 8,6 miljoen euro. Het project wordt getrokken door de Duitse trolleybouwer Vossloh Kiepe, maar ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Hermes en drie bedrijven uit de regio zijn erbij betrokken.

Tussen 1952 en 1969 reden er al trolleybussen in Nijmegen. In december 2022 moet duidelijk zijn welke nieuwe vorm van openbaar vervoer Nijmegen kiest. De gemeente moet dan de eisen op tafel hebben liggen zodat vervoersmaatschappijen kunnen strijden om een nieuw contract.

De tram is weliswaar niet van tafel, 'maar de kans dat hij er komt is klein'.

BUY DVD NOW PMP FILMS http://www.pmpfilms.com The world's largest range of transport hobby films