Renske (links) en Maartje van Gijssel uit Ruurlo. Hun vader telde eens op wat hij aan schoolkosten kwijt is en daar wordt hij niet blij van.
Volledig scherm
PREMIUM
Renske (links) en Maartje van Gijssel uit Ruurlo. Hun vader telde eens op wat hij aan schoolkosten kwijt is en daar wordt hij niet blij van. © Arjan Gotink

De verborgen schoolkosten in het voortgezet onderwijs: ‘Waar betaal ik eigenlijk voor?’

Wat zijn ouders kwijt voor een jaar voortgezet onderwijs van hun kind? Arjen van Gijssel, vader van vier in Ruurlo, zette het op verzoek van de krant op een rijtje. En hij schrok behoorlijk. Daarin is hij niet de enige. ,,Het kan wel een tandje minder met de schoolkosten. Sommige scholen lijken wel reisbureaus”, stelt belangenorganisatie Ouders en Onderwijs, die een onderzoek begint.

4 reacties

 • silvia wetering

  2 maanden geleden
  En de meerdaagse reizen een hele kostenpost voor een gezin, je zal maar meerdere kinderen in het voortgezet onderwijs hebben zitten. Kinderen van tegenwoordig zijn toch niet meer wereld vreemd meer!
 • P Van de Kaa

  2 maanden geleden
  Waarom zou je met school naar Azië moeten!? Wij gingen in de brugklas naar de Ardennen, rugzak om, slapen in het stro bij de boer, na een week kende je elkaar allemaal. Derde jaar, dagje Parijs voor 25,00 met een touringcar, 04.00 s ochtends op pad, 23.00 weer thuis, briljante dag. Zeilkamp in het examenjaar bij Marken op een boot, betaalbaar en fantastisch! Scholen lokken tegenwoordig leerlingen met ridicule uitjes en reizen, maar daarvoor zit je toch niet op school.
 • Hans de Graaf

  2 maanden geleden
  Schoolreizen naar Azie... is wel heel erg overdreven - toch? Lijkt er eerder op dat leraren en directie graag een gesponsord weekje buitenland willen hebben.
 • P.L. Derksen

  2 maanden geleden
  De bestuurders van scholen moeten eens ophouden met klagen over van alles en nog wat. Er is tegenwoordig een overdaad aan van alles op een school en nog is het niet genoeg. Begin maar eens met fatsoenlijk onderwijs dat aansluit op de praktijk waarvan niet ieder jaar het niveau naar beneden wordt bijgesteld om maar zoveel mogelijk studenten alsnog te laten slagen.