Volledig scherm
© Thinkstock

Dichte Rijnbandijk is probleem voor boomkwekers

OPHEUSDEN - Het rooiseizoen voor boomkwekers begint, maar de Rijnbandijk in Opheusden is afgesloten.

Waterschap Rivierenland praat deze week met de gemeente Neder-Betuwe over oplossingen.

Groot probleem
Vanwege de versterking van de Rijnbankdijk duren de werkzaamheden langer. De dijk blijft tot kerst afgesloten voor doorgaand verkeer tussen Randwijk en Kesteren, wat volgens de Opheusdense boomkweker Adriaan van de Bijl een groot probleem is. Vooral omdat het rooiseizoen is gestart.

„Het omrijden kost ons veel geld en het is levensgevaarlijk", stelt hij. „Dagelijks rijden er alleen al van ons tien tot twintig vrachtwagens dwars door het centrum van Opheusden heen. En dan nog een aantal trekkers met twee karren erachter.

Knallen
Boomkweker MABO uit Randwijk herkent de problemen, al gaat het in zijn geval om minder vrachtverkeer. „We snappen dat de dijk verzwaard moet worden en je overlast hebt", zegt eigenaar Herman Mauritz. „Maar nu het seizoen aanbreekt, zou het waterschap eigenlijk moeten zeggen: nu knallen we dag en nacht door, nu moet het klaar." Van de Bijl ziet meer in een tijdelijke weg langs de werkzaamheden.

Weinig alternatieve routes
Simpel is het allemaal niet, zegt woordvoerder Kim van Baal van Waterschap Rivierenland, dat de werkzaamheden uitvoert. „Het ligt complex, met de wegen. Er zijn niet veel alternatieve routes." Veel hoop durft ze de kwekers daarom niet te geven, maar er is wel voor donderdag een afspraak gepland met de gemeente, om te praten over oplossingen.

De CDA-fractie heeft inmiddels raadsvragen gesteld. „We weten dat de gemeente niet verantwoordelijk is, maar we willen graag dat het college zich buigt over het probleem", zegt raadslid Ton Keuken.