Dit is waarom Sinan Can dé Mol is: hij heeft de touwtjes in handen

WIDM 2019In deze rubriek leggen wij iedere week uit waarom Sinan Can dé Mol is van Wie is de Mol (WIDM) 2019. De geboren Nijmegenaar (41) is bekend van zijn docu’s waarvoor hij zich staande weet te houden in conflictgebieden in het Midden-Oosten. Colombia? Peanuts. Maar na dit seizoen van WIDM, waarin hij kandidaat is, kan hij dus écht niet meer over straat. Deze week: hij heeft de touwtjes in handen.

Volledig scherm
Sinan Can. © Paul Rapp

Tijdens de eerste aflevering hanteert Sinan nog de kunst van het niet opvallen. Hij kijkt rustig om zich heen. Gedecideerd slaat hij alles in zich op. Ook tijdens de afgelopen aflevering begint hij met die tactiek. Wat hij ervan vindt wat hij allemaal ziet? Hij vindt het drie keer niks. Het zijn een stelletje prutsers. Al die kandidaten bij elkaar.

En dat laat hij tijdens het avondeten dan ook maar even weten: ,,Weet je wat het is? Jullie lezen de vraag, maar begrijpen ‘m niet eens. Iedereen praat door elkaar heen.’’ Ineens hangt iedereen aan de lippen van Sinan. De zo bescheiden man die alleen op de achtergrond aanwezig was, is ineens het middelpunt. ,,Het was gewoon chaos. We moeten iets gestructureerder zijn’’, zegt hij bloedserieus. Volgens Evi is hij normaal heel vriendelijk, maar hier ‘de grote brombeer’.

De kandidaten zijn het eens. De afspraak is dat Sinan de regie krijgt. ,,Gewoon als een dictator’’, zegt Sinan tegen de groep. ,,Prima joh. Als jullie willen dat ik de baas speel, ik doe niets liever’’, zegt hij achter de schermen. Wat is als Mol gunstiger dan de baas te mogen spelen?

Tijdens de laseropdracht is er weinig om de baas over te spelen. In de laatste opdracht van de aflevering ook niet, maar daar gaat Sinan voor zichzelf. Voor de joker. Zo lijkt hij niet de Mol. Ook breekt hij de houten joker open, omdat er wellicht een vrijstelling in zit. Wat maakt het uit? Hij kan er toch niet uitvliegen.

Voordat het moment daar is dat Evi Wie is de Mol als allereerste moet verlaten, zit Sinan er weer heel relaxt bij. Sinan. De Turkse Brombeer uit Nijmegen. Hij zit op zijn troon en heeft de touwtjes stevig in handen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.