Dit moet je weten over de mestblunder van Schouten
Nederland heeft grote fouten gemaakt bij het verstrekken van fosfaatrechten aan Nederlandse melkveehouderijen. Honderden boeren stellen dat zij hierdoor in hun voortbestaan worden bedreigd. De minister ontkent pertinent dat dit het gevolg van de fouten is.
Wat zijn dat nu eigenlijk? Die fosfaatrechten…
Het fosfaatrechtenstelsel is ingevoerd om er voor te zorgen dat de Nederlandse landbouw niet te veel schadelijke stoffen uitstoot. In 2015 bleek dat Nederland te veel fosfaat (afkomstig uit koeienmest) produceerde. Met name melkveehouderijen waren hiervoor verantwoordelijk. Vroeger kenden we een melkquotum dat het aantal koeien aan banden legde. Toen dit werd afgeschaft, groeide de melkveestapel snel. Het nieuwe stelsel moet daar paal en perk aan stellen. Voor elke melkkoe moet een boer voortaan fosfaatrechten hebben. Meer koeien betekent dus meer rechten. Let op: dit stelsel is dus alleen ingevoerd voor melkkoeien!
Wat ging er mis?
Nederland maakte in Europa de afspraak dat er aan 17.800 bedrijven rechten zouden worden gegeven. Dat moest voldoende zijn. Want Nederland heeft ongeveer 17.000 melkveehouderijen. Nederland zou hiermee ruim onder de maximale fosfaatuitstoot blijven. Dit voorjaar bleek dat Nederland alle fosfaatrechten al had opgebruikt. Nederland gaf 22.000 bedrijven rechten. Ook bedrijven die alleen koeien hebben voor de slacht of die jonge koeien opfokken, kregen rechten. Volgens Europa was dit niet nodig. Bij deze bedrijven geven de koeien geen melk. Terugdraaien is moeilijk. Sommige boeren die rechten hebben gekregen hebben deze al doorverkocht.
Nu stellen boeren dat zij de dupe zijn. Hoe zit dat?
Nederland voerde het fosfaatstelsel pas in 2018 in, maar koos 2 juli 2015 als peildatum voor de uitgifte van rechten. Zo wilde de overheid voorkomen dat boeren in de tussentijd koeien kochten om extra rechten te krijgen. Sommige boeren waren net bezig een nieuwe stal te bouwen. Of hadden andere redenen om juist op die dag minder koeien te hebben. Nederland oordeelt echter bikkelhard. Het aantal koeien op 2 juli 2015 telt. Gloednieuwe stallen blijven daardoor leeg staan. Terwijl de boeren wel vaak veel geld moesten lenen om de stal te bouwen. De Nederlandse overheid schat zelf dat 800 boeren in acute problemen komen.
Wat zegt de minister hier over?
De minister zegt dat het een niets met het ander te maken heeft. Ja, er zijn rechten gegeven aan bedrijven die die niet hadden mogen krijgen. Maar uiteindelijk gaat het om de totale uitstoot. Ook zonder de foutief verleende rechten zou Nederland over het plafond heen gaan. Dus is er sowieso geen ruimte voor hulp aan boeren die in de knel zitten. De suggestie dat deze boeren de dupe zijn van de fouten noemt de minister pertinent onjuist.
Waarom schrijft de Gelderlander dit dan toch?
De boeren zien het anders dan de minister. Uiteindelijk vallen het landbouw- en het uitstootbeleid onder Europa. Bronnen bij de Europese Commissie geven de boeren meer gelijk dan de minister. In een document dat de Gelderlander bezit, schrijft de Europese Commissie: Nederland kan de boeren in de knel helpen, mits de uitstoot maar onder de toegestane hoeveelheid blijft. Doordat Nederland ten onrechte fosfaatrechten verleende aan bedrijven die ze niet nodig hadden, is er geen buffer meer. Kortom, zonder de Nederlandse fouten was er ruimte geweest om de probleemgevallen te helpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met samenvatting1
Nederlandse hockeymannen niet naar WK-finale in India: België wint opnieuw na shoot-outs
België staat zondag in de finale van het WK hockey tegen Duitsland. Oranje verloor in de ‘Derby der Lage Landen’ na shoot-outs met 3-2 van de regerend olympisch- en wereldkampioen. Daarmee was het voor Oranje een déjà vu van de verloren WK-finale in 2018. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMVideo
Boer Beulink koos voor koeien, nu dreigt faillissement: ‘Wij hebben geïnvesteerd en worden nu gestraft’
ZELHEM - Hoofdschuddend loopt Ronald Beulink door zijn halflege stal in Zelhem, diep in de Achterhoek. Hij had zulke mooie plannen maar nu staat het water hem aan de lippen. ,,Dit is zo ontzettend triest. Je ziet je toekomst naar de knoppen gaan.” -
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
Het voormalig Belastingkantoor in Alkmaar moet een nieuwe ontvangstlocatie voor asielzoekers worden. Zo moet het aanmeldcentrum Ter Apel worden ontlast. Daar sliepen afgelopen zomer honderden mensen buiten omdat er binnen geen plek meer was. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Aangehouden activist Lucas overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan ondanks verbod
-
vermist
‘Meneer Johnson’ uit Wolfheze wordt al bijna twee weken vermist
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ. Niewold
Duivelshuis
Kleinnagelbrink
Nijhuis
Dwars