Dit zijn de gekste Rijksmonumenten van Gelderland

NIJMEGEN - Dit weekend zijn tal van monumenten toegankelijk voor publiek op Open Monumentendag. Wie door de lijst van 6277 Gelderse Rijksmonumenten bladert komt een aantal vreemde objecten en gebouwen tegen.

1. Aanplakzuil in Arnhem

Op de Gelderse lijst staat één vermelding van een aanplakzuil, die staat aan de Nassaustraat in Arnhem. Het lijkt een doodgewone betonnen aanplakzuil, maar het oordeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed luidt:  ‘Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de aanplakzuil; vanwege de bestemming, welke verbonden is met de ontwikkeling van reclame-uitingen in het begin van de twintigste eeuw. Het object heeft voorts ensemblewaarde vanwege de oorspronkelijke situering, in relatie met de ontwikkeling van de arbeiderswijk “Lombok” omstreeks de eeuwwende. Als zodanig heeft deze aanplakzuil zeldzaamheidswaarde.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.