Volledig scherm
Leerlingen van het Rietveld Lyceum in Doetinchem. © Jan van den Brink

Doetinchemse scholen Rietveld, Ulenhof en Ludger samen tot twee scholen

DOETINCHEM - De drie Doetinchemse middelbare scholen Rietveld Lyceum, Ulenhof College en Ludger College (mavo, havo en vwo) worden opgeheven en samengevoegd tot twee nieuwe scholen. De reden hiervoor is bevolkingskrimp.

In 2028 zijn er volgens prognoses nog 3.186 leerlingen, nu zijn dat er 4.694. „Het totaal aantal leerlingen daalt dus met eenderde", zegt Henk van der Esch, bestuursvoorzitter van Achterhoek VO waar de drie scholen onder vallen.

Inspraak
Van der Esch bracht zijn boodschap dinsdagmiddag in schouwburg Amphion voor de 375medewerkers van de drie scholen. Hoe de samenvoeging er exact uit komt te zien, staat nog open. Medewerkers, ouders en leerlingen hebben daarbij inspraak.

Openbaar en confessioneel
„Zeker zal zijn dat er een openbare school en een bijzondere (confessionele) school komt", zegt Van der Esch. „Maar daarbij kiezen we niet voor het in stand houden van het Rietveld als openbare school en een samenvoeging van het katholieke Ludger en het christelijke Ulenhof. Er komen twee nieuwe, ongeveer even grote scholen met ieder zo'n 1.500 à 1.600 leerlingen."

Te weinig
De drie scholen zouden in de huidige situatie 2028 gemiddeld zo'n 1.000 leerlingen tellen.„Dat is te weinig om kwalitatief goed onderwijs te kunnen blijven bieden", zegt Van der Esch.Met het ontstaan van de twee nieuwe scholen moet in 2020 worden begonnen. Dan worden voor het eerst brugklassers aangenomen voor de twee scholen.

Personeelsbestand
De krimp en de samenvoeging tot twee scholen zal ook gevolgen hebben voor het personeelsbestand. Omdat de helft van de medewerkers voor 2028 met pensioen gaat wordt verwacht dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Nieuwbouw
Een andere kwestie is welke gebouwen de twee nieuwe scholen zullen betrekken. Nu hebben de drie scholen samen vier gebouwen (het Ludger zit op twee locaties). Van der Esch: „Maar feitelijk zijn alle vier gebouwen te klein voor een van de twee nieuwe scholen. Misschien moeten er dus één of twee nieuwe scholen worden gebouwd. We vragen de gemeente daarover mee te denken."