Tessa (midden) met moeder Dorien en stiefvader Arjon.
Volledig scherm
Tessa (midden) met moeder Dorien en stiefvader Arjon. © Theo Kock

Doetinchemse Tessa kon nergens werken, maar nu wordt ze overspoeld met reacties

Niemand wil Tessa als werknemer, schreven we een week geleden. Nou, dat heeft de 18-jarige Doetinchemse geweten. Het verhaal op deze site over de jonge vrouw werd massaal gelezen en gedeeld. Ook hebben zich meerdere potentiële werkgevers gemeld. De eerste gesprekken zijn inmiddels gevoerd.

,,Het artikel heeft het nodige teweeggebracht”, zegt Tessa's moeder Dorien, met gevoel voor understatement. Tessa heeft met ADHD en DCD, een stoornis waardoor haar bewegingen niet helemaal goed op elkaar afgestemd worden, haar beperkingen. Maar ze wil dolgraag werken. Als kapper. Of in een winkel. Daarvoor heeft ze dan wel extra begeleiding nodig.

Reacties stroomden binnen

Er was echter geen werkgever te vinden die haar die kans bood. Dat komt door de Participatiewet, stelde vakbond FNV. Die zou niet goed hebben uitgepakt. In plaats van aan het werk te gaan, kreeg Tessa vanuit school het advies om de dagbesteding in te gaan. Dan zou ze niet hoeven te solliciteren en een uitkering krijgen. Dat zag de 18-jarige echter niet zitten.

En dus deed ze haar verhaal. Als voorbeeld voor hoe het met de vijf jaar oude wet misgaat.

Direct na publicatie stroomden de reacties binnen. ,,Tessa in inmiddels bij twee bedrijven op gesprek geweest”, vertelt moeder Dorien. ,,Komende week gaat ze naar een derde werkgever. Het is nog even afwachten hoe het allemaal uitpakt, maar Tessa en wij zijn in ieder geval heel blij met alle aandacht en berichten.”