De foto van Leonardo als Zwarte Piet werd verwijderd. Maar hij is van zichzelf donker...
Volledig scherm
PREMIUM
De foto van Leonardo als Zwarte Piet werd verwijderd. Maar hij is van zichzelf donker... © Frank Uijlenbroek / Leonardo van Lenthe

Donkere Leonardo schminkt zich niet, maar wordt als Zwarte Piet toch van Facebook verwijderd: ‘Dít is racisme’

De donkere Leonardo van Lenthe uit Ommen is blijkbaar zwart genoeg om verwijderd te worden. Een foto van hem als piet, maar dan zonder schmink, werd door Facebook offline gehaald. ‘Haatdragend’, is de lezing van het sociale medium, maar Leonardo (28) is ziedend. Met één klik lag hij in de prullenbak. ,,Dit is racisme de andere kant op. Ik ben gekwetst.”

21 reacties

 • Karin

  4 maanden geleden
  Jammer om te zien dat er tussen mensen maar geen begrip te vinden is om dit probleem na jarenlange discussie op te lossen, compromissen te sluiten...Dhr. Leonardo van Lenthe uit Ommen heeft louter een magisch gevoel bij het sinterklaasfeest en zijn Zwarte Piet. Dat is fijn.. en daarom jammer dat hij dit gevoel heeft bij de verwijderde foto. Facebook luistert echter naar de stem en gevoelens van haar gebruikers en heeft op basis daarvan voor dit beleid gekozen. Facebook kan onmogelijk alle foto's handmatig beoordelen, dat is ondoenlijk voor zo'n groot platform. 
 • Bang

  4 maanden geleden
  Akwasi wordt nu toch opgepakt voor het met de dood bedreigen van zwarte piet?We moeten dat hele Facebook ook eens verbieden, mensen praten niet eens met hun tafelgenoten maar zijn allemaal druk met dat domme Facebook.
 • Mart

  4 maanden geleden
  Dat kleine groepje mensen, de koploper is een gesubsidieerde kunstenaar wil teveel. We hebben gezien waartoe het kan leiden als een heel klein groepje mensen teveel aandacht krijgt. 5 jaar zwarte bladzijde in de geschiedenis, of mag ik dat niet zeggen of schrijven.
 • Dennis Eijs

  4 maanden geleden
  De kruitnoten pepernoten liggen er ook al.
 • Beumus

  4 maanden geleden
  Het is September hier in mijn woonplaats, of loopt Nijmegen hier ook op achter?
 1. Ongeloof om zorgverlener die stelt dat 'artsen alles faken', inspectie onderzoekt meldingen
  PREMIUM
  demonstratie amsterdam

  Ongeloof om zorgverle­ner die stelt dat 'artsen alles faken', inspectie onderzoekt meldingen

  Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn diverse meldingen binnengekomen over een zorgverlener die vanmiddag ongefundeerde uitspraken heeft gedaan over de coronapandemie. De zelfverklaarde ‘homeopathisch arts’ uit Limburg beweert glashard voor de camera dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan er de woorden niet voor vinden. ,,Ik ben sprakeloos”, meldt een woordvoerder bij het zien van het interview.
 1. Eén gewonde en een aanhouding bij botsing in Nijmegen
  Play

  Eén gewonde en een aanhouding bij botsing in Nijmegen

 2. Eindelijk, de sneeuwpret kan beginnen
  Play

  Eindelijk, de sneeuwpret kan beginnen