Volledig scherm
De campus van de HAN in Arnhem.

Door krimp in Achterhoek krimpt ook de HAN

ARNHEM - De Arnhemse vestiging van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) krijgt flinke klappen door de terugloop van het aantal 15- tot 20-jarigen in de Achterhoek na 2020. Het aantal studenten loopt daardoor met 5 procent terug.

„Daar houden we rekening mee, zowel in ons personeels- als ons huisvestingsbeleid. We gaan de krimp opvangen met natuurlijk verloop en blijven werken met een flexibele schil van medewerkers", zegt woordvoerder Rian van den Hout van de HAN. Op het gebied van huisvesting wordt een pas op de plaats gemaakt. "Geen nieuwe gebouwen neerzetten en indien nodig gehuurde locaties afstoten."

580 studenten minder
De terugloop blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek voor de landelijke monitor studentenhuisvesting 2016. Daarin wordt voor Arnhem een dalingverwacht.Van 11.430 studenten in 2015-2016 naar 10.850 in 2023-2024. Een afname van 580 studenten.

Regio
Volgens Van den Hout is er weinig te doen tegen de terugloop. „Hbo-studenten zijn in tegenstelling tot wo-studenten minder geneigd te verhuizen voor hun studie. Daardoor moeten wij het vooral van de regio hebben.”

Afstand
Vooralsnog is de terugloop geen reden voor de HAN om de wervingscampagnes aan te passen. „We beperken ons tot ons eigen gebied. Dit beslaat ongeveer een derde van Nederland. Afstand is een belangrijk criterium bij de keuze voor de HAN. Landelijke werving is volgens ons dus niet erg zinvol”, aldus Van den Hout.