Volledig scherm
Politieduikers zoeken onder de brug bij Nieuw-Vossemeer naar stoffelijke resten van de vermiste Belgische loodgieter Johan van der Heyden. © Hessel de Ree

Doorbraak in zaak vermiste Belg: speciekuip gevonden op getipte dumpplek

Politieduikers hebben vanmiddag in het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw-Vossemeer een speciekuip gevonden met daarin mogelijk stoffelijke resten van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (57). De vondst lijkt een doorbraak in het onderzoek naar de vermissing van de waarschijnlijk vermoorde Belg. 

De duikers deden hun vondst onder de brug over de drukke scheepvaartverbinding, op de weg tussen Nieuw-Vossemeer en Oud-Vossemeer. Dat is precies de plek waar twee duikteams vanmorgen gericht zijn gaan zoeken, nadat de recherche de afgelopen weken ‘nieuwe en betrouwbare’ informatie had ontvangen over deze locatie als dumpplek. Volgens die en eerdere informatie zouden de resten in een plastic speciekuip zijn gestopt die is afgevuld met hard cement, precies wat de duikers uit het water haalden.

Gruwelijk lot

Volledig scherm
De zoekactie liep donderdagmorgen enkele uren vertraging op door de mist. De boten van politie en Rijkswaterstaat wachtten in de oude werkhaven bij Nieuw-Vossemeer. © Hessel de Ree

De informatie lijkt dus te kloppen. Als uit nader onderzoek blijkt dat in de kuip inderdaad stoffelijke resten van Van der Heyden zitten, is het laatste restje twijfel weg over diens gruwelijk lot. Ook heeft het er dan alle schijn van dat de recherche het precies bij het goede eind heeft. Ze is er altijd van uitgegaan dat Van der Heyden op 2 juni in België is ontvoerd na een uit de hand gelopen poging om hem te beroven.

De verdachten zouden hun slachtoffer vervolgens een paar dagen in Steenbergen hebben vastgehouden. Daar zou hij zijn vermoord waarna verdachte Nick S. zijn lichaam in stukken zaagde, (deels) verbandde in een vuurton en de overblijfselen in een met cement afgevulde kunststof speciekuip in het water dumpte, aldus het scenario.

Bewijs

De vondst van overblijfselen zijn niet alleen van belang voor de rouwverwerking van de familie, ze vormen ook belangrijk bewijs in het onderzoek en kunnen uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

De recherche heeft de afgelopen maanden daarom kosten noch moeite gespaard om het lichaam van de vermiste Belg te vinden. In de omgeving van Steenbergen werden bossen en polders uitgekamd. Vorige maand zochten duikers na tips ook al in het Schelde-Rijnkanaal. Dat was rond de brug bij Sint Pilipsland, een paar kilometer verderop. Toen werd er niks gevonden. 

Verklaringen

Behalve Nicky S. zijn de afgelopen maanden ook zijn vriendin Wanda van R. en de 40-jarige Edna V. en haar dochter (19) uit Steenbergen opgepakt. De dochter is voor Kerstmis uit de cel gelaten nadat ze een belastende verklaring had afgelegd. Dat verhaal strookt goeddeels met de verklaringen van twee minderjarige zonen van Wanda van R. over onder meer de gruwelijke wijze waarop S. zich van het lichaam zou hebben ontdaan zonder dat de andere verdachten ingrepen.