Volledig scherm
Het windmolenpark bij Oosterhout in aanbouw. Foto Erik van 't Hullenaar

Drie locaties kansrijk voor windmolens in Lingewaard

BEMMEL - In Lingewaard zijn er drie locaties kansrijk om windmolens te plaatsen: in glastuinbouwgebied Bergerden, bij de straks doorgetrokken snelweg A15 in Bemmel of bij knooppunt Ressen.
Dat laat bureau Bosch & Van Rijn weten. Er zijn nog twee locaties waar het wettelijk zou kunnen maar die liggen in natuurgebieden. Deze zijn daarom niet meegenomen in het pas verschenen onderzoek, dat een actualisatie is van een verkenning uit 2012.

Hoogspanningsmasten
Bij het plaatsen van molens moet rekening worden gehouden met de afstand tot huizen, aardgasleidingen en hoogspanningsmasten. De uitkomsten zeggen nog niets over waar de molens eventueel daadwerkelijk komen. Burgemeester en wethouders van Lingewaard hebben het rapport alleen nog maar doorgestuurd aan raadsleden, op hun verzoek. Een standpunt hebben ze er nog niet over ingenomen.

Vraagtekens
Ruben Berendts, een van de mensen achter particulier initiatief Windpark Lingewaard (dat tussen Bemmel en Boerenhoek molens wil plaatsen, in het rapport aangeduid als 't Veld), zet vraagtekens bij de conclusies. Zo hield Windpark een peiling onder 29 mensen die op Bergerden wonen: 26 van hen zijn tegen molens. „En volgens mij liggen sommige plekken die het bureau aanwijst niet op Bergerden maar in Park Lingezegen. Het lijkt me niet dat je molens moet neerzetten waar je net hebt geïnvesteerd in natuur voor weidevogels."

Meer in de editie Betuwe van donderdag 20 september, editie Betuwe, of in de e-paper.