Volledig scherm
Een drone, ter illustratie © EPA

Drones met ‘neus’ en camera moeten schepen die varend ontgassen op heterdaad betrappen

NIJMEGEN/DEN HAAG - Handhavingsdiensten gaan na de zomer drones inzetten om tankschepen op heterdaad te kunnen betrappen als ze varend ontgassen op de Nederlandse rivieren. De onbemande vliegtuigjes krijgen daarvoor een speciale camera en een elektronische neus. 

Dat schrijft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Na de zomer is een algeheel verbod op varend ontgassen van kracht in dichtbevolkte gebieden en bij sluizen en bruggen. In september gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport samen met Rijkswaterstaat en andere diensten hierop extra toezien. Hierbij zullen vernieuwende technieken worden gebruikt, zoals drones. 

De diensten hebben de afgelopen tijd al geoefend met de onbemande vliegtuigjes. Waar de controles gaan plaatsvinden is nog onbekend.

Bij varend ontgassen laten schippers de laatste restjes chemische stoffen uit hun tanks de buitenlucht in ontsnappen. Soms gaat het om giftige dampen als benzeen. Uit onderzoek van de Gelderlander bleek eerder dat dit ook in Gelderland op de Waal en de Rijn gebeurt. 

Elektronische neuzen

De diensten gaan bij de controle gebruikmaken van waarnemingen door elektronische neuzen die op verschillende plaatsen in Nederland langs de rivieren staan. In Gelderland zijn bij de Rijn en Waal in maart 24 van dergelijke e-noses in werking gesteld. De eerste resultaten daarvan worden binnenkort verwacht. 

Er is in Gelderland een provinciaal verbod op varend ontgassen van kracht, maar die geld volgens minister Van Nieuwenhuizen niet op de grote rivieren. Zij verwacht dat medio 2020 een algeheel verbod op varend ontgassen in West-Europa van kracht wordt. De meeste landen denken mogelijk eind dit jaar een internationaal verdrag hierover te kunnen ratificeren. Alleen Duitsland zegt daarvoor tot medio 2020 nodig te hebben.

Van Nieuwenhuizen wil dat een verbod gelijktijdig in alle verdragstaten wordt ingevoerd, om te voorkomen dat er ‘ontgastoerimse’ ontstaat - dat schippers omvaren naar plekken waar het wel is toegestaan om de laatste restjes giftige dampen uit de tankschepen in de vrije lucht te laten ontsnappen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo VVV-VenloVVV
66'
0-3
AjaxAJA
away logo
home logo ADO Den HaagADO
68'
0-2
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
20:45
sc HeerenveenHEE
away logo