Drones met ‘neus’ en camera moeten schepen die varend ontgassen op heterdaad betrappen
NIJMEGEN/DEN HAAG - Handhavingsdiensten gaan na de zomer drones inzetten om tankschepen op heterdaad te kunnen betrappen als ze varend ontgassen op de Nederlandse rivieren. De onbemande vliegtuigjes krijgen daarvoor een speciale camera en een elektronische neus.
Dat schrijft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.
Na de zomer is een algeheel verbod op varend ontgassen van kracht in dichtbevolkte gebieden en bij sluizen en bruggen. In september gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport samen met Rijkswaterstaat en andere diensten hierop extra toezien. Hierbij zullen vernieuwende technieken worden gebruikt, zoals drones.
De diensten hebben de afgelopen tijd al geoefend met de onbemande vliegtuigjes. Waar de controles gaan plaatsvinden is nog onbekend.
Bij varend ontgassen laten schippers de laatste restjes chemische stoffen uit hun tanks de buitenlucht in ontsnappen. Soms gaat het om giftige dampen als benzeen. Uit onderzoek van de Gelderlander bleek eerder dat dit ook in Gelderland op de Waal en de Rijn gebeurt.
Elektronische neuzen
De diensten gaan bij de controle gebruikmaken van waarnemingen door elektronische neuzen die op verschillende plaatsen in Nederland langs de rivieren staan. In Gelderland zijn bij de Rijn en Waal in maart 24 van dergelijke e-noses in werking gesteld. De eerste resultaten daarvan worden binnenkort verwacht.
Er is in Gelderland een provinciaal verbod op varend ontgassen van kracht, maar die geld volgens minister Van Nieuwenhuizen niet op de grote rivieren. Zij verwacht dat medio 2020 een algeheel verbod op varend ontgassen in West-Europa van kracht wordt. De meeste landen denken mogelijk eind dit jaar een internationaal verdrag hierover te kunnen ratificeren. Alleen Duitsland zegt daarvoor tot medio 2020 nodig te hebben.
Van Nieuwenhuizen wil dat een verbod gelijktijdig in alle verdragstaten wordt ingevoerd, om te voorkomen dat er ‘ontgastoerimse’ ontstaat - dat schippers omvaren naar plekken waar het wel is toegestaan om de laatste restjes giftige dampen uit de tankschepen in de vrije lucht te laten ontsnappen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
oproep
Wat is jouw favoriete liedje en waarom?
Iedereen heeft er wel een: een nummer dat voor hem of haar om wat voor reden dan ook heel bijzonder is. Voor de rubriek ‘Mijn Liedje’ zijn we op zoek naar mensen uit de regio die over hun speciale liedje willen vertellen. -
NEC kampt met veel vraagtekens voor bekerduel met Feyenoord, Branderhorst keept opnieuw
NEC kampt nog met veel vraagtekens voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord in de achtste finales van de KNVB-beker. Achter de namen van onder anderen Philippe Sandler en Landry Dimata staat een vraagteken. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
De schoolreisjes tijdens mijn lagereschooljaren waren altijd op de fiets
Waar ik bijvoorbeeld ook niet aan dacht is dat schoolreisjes problematisch worden. Ik hoor helaas meer niet tot de doelgroep, maar sta er wel bij stil. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
jouw mening
Het heeft geen nut om Russische artiesten buiten te sluiten
-
Drukste avondspits van het jaar door ongevallen en staking
De drukste spits van het jaar is dinsdagavond gemeten, meldt de ANWB. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur stond er ruim 880 kilometer file op de Nederlandse wegen.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDion
Paul
Titus
MeneerDeMeute