Volledig scherm
© Thinkstock

Drugspand in centrum Molenhoek drie maanden dicht

MOLENHOEK - De burgemeester van Mook en Middelaar heeft een appartement in het winkelcentrum van Molenhoek laten afsluiten omdat er een wietkwekerij in zat.Dit is vooral een waarschuwing naar de verhuurder.

De gemeente heeft het pand gesloten voor drie maanden. De sloten zijn vervangen en betreden van het pand is strafbaar.

Signaal
„Met deze maatregel geven we een duidelijk signaal af”, zegt burgemeester Willem Gradisen. „Wij tolereren geen drugscriminaliteit in onze gemeente. Bovendien is op die plek de veiligheid van omwonenden in het geding.”

De politie rolde de wietplantage twee weken geleden op na een melding van wietlucht. Er is een verdachte aangehouden. De politie trof een in werking zijnde kwekerij. Bovendien was de stroom illegaal afgetapt.

Verantwoordelijkheid
Sinds 2014 heeft een gemeente de bevoegdheid om drugpanden tijdelijk te sluiten. Verhuurder Bert van den Bergh van het appartementvindt dat de burgemeester daarmeeeen extreem zwaar middel uit de kast heeft gehaald. „Als verhuurder heb je beperkte mogelijkheden om de huurder te screenen”, zegt hij. „En je kunt ook niet zomaar het appartement binnenlopen. Een gesprek met de burgemeester over deze kwestie was niet was niet mogelijk. Met veel bombarie is het appartement afgesloten.”

Burgemeester Gradisen: „Dit is uiteraard een strop voor de eigenaar. Maar een verhuurder heeft ook een verantwoordelijkheid om drugscriminaliteit te voorkomen. De veiligheid van de buurt is serieus in gevaar gebracht.”

Bezwaar
Van den Bergh gaat bezwaar maken tegen de sluiting. „Dit verhaal is voor mij een grote schadepost. Duizenden euro's schade van de hennepkwekerij, een kapotte voordeur omdat de politie het pand heeft opengebroken. Waarom mij niet gebeld? Dan had ik de deur wel opengemaakt. Als klap op de vuurpijl loop ik ook nog drie maanden huur mis. Bovendien word ik door deze maatregel openbaar aan de schandpaal genageld.”