Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Drugszaak tegen Rhenenaar (57) opgeschort: bewijs ontbreekt

ZUTPHEN/ RHENEN – De rechtszaak tegen een 57-jarige manuit Rhenen en zijn 54-jarige kompaan uit Kampenis opgeschort tot 20 maart volgend jaar, omdat de rechter niet al het bewijs zou hebbengezien.De twee mannen worden verdacht van het bezit vanmeerdere wietplantages in onder meer Lochem en Zutphen tussen 2012 en 2014.

Volgens de officier van justitie hebben ze hier heel veel geld mee verdiend. Het bedrag zouden ze hebben witgewassen. De officier van justitieeiste dinsdag in de Zutphense rechtbankdaarom 194.000 euro.

Haken en ogen
De zaak werd aangehoudenomdat er volgens de advocaat van de Kampenaarnog 'haken en ogen' aan zitten. Hij vond dat de officier moest aantonen dat zijn cliënthet geld hadwitgewassen. „Hij vindt dat mijn cliënt aannemelijk moet maken dat hij niet heeft witgewassen, maar zo werkt het niet.”

Berekeningen
Ook waren er Excel-berekeningen door de politie gemaakt, die volgens de raadsmanniet in het dossier zaten. „Hoe kunnen we deze zaak afhandelen als we de cijfertjes niet in het strafdossier kunnen zien? We weten helemaal niet waar we op moeten reageren.”

Geen oordeel
De officier van justitie liet weten dat de cijfersop een dvd zijn toegevoegd aan het dossier, maar de rechtbank had deze niet gezien. Daarom kan die nog geen oordeel vellen.