Druk op noodopvang is immens: ene gemeente heeft er honderden, sommige gemeenten doen niets
De druk op de asielopvang in onze regio is immens, ondanks het in razend tempo openen van nieuwe locaties. De opvang van Oekraïners en die van asielzoekers uit andere landen concurreren met elkaar. Veel crisislocaties die er maar korte tijd zouden zijn, blijven noodgedwongen al veel langer open.
Uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en van gemeenten zelf blijkt dat dit jaar in twintig gemeenten al minimaal 2600 bedden zijn geregeld voor asielzoekers in noodopvanglocaties, naast de talloze plekken voor Oekraïners.
Veel crisislocaties zijn al maanden lang in gebruik omdat er geen alternatief is. De verschillen in opvangbereid van gemeenten in de regio zijn tegelijk groot. Arnhem bijvoorbeeld creëerde honderden tijdelijke plekken voor asielzoekers. Gemeenten als Wijchen en West Maas en Waal nul.
Verschillen in opvang asielzoekers is groot: ene gemeente heeft er honderden, sommige gemeenten doen niets
Gemeenten worstelen enorm met de druk vanuit het COA dat zelf veel te weinig vaste locaties heeft. Veel snel beschikbare locaties, zoals cruiseschepen, zijn al aangewend om opvang te bieden aan de stroom Oekraïense vluchtelingen van begin dit jaar. Vrijdag deed de gemeente Buren nog een dringend beroep aan buurgemeenten om óók vluchtelingen op te vangen. Zelf wil de gemeente per 1 januari stoppen met de opvang.
‘Lelijke situatie geworden’
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls kondigde begin maart aan dat de opvang van vluchtelingen - toen vooral uit Oekraïne - ook veel problemen zou opleveren. Helaas heeft hij gelijk gekregen, concludeert hij nu. ,,Het is in heel veel opzichten - denk ook aan de vele politiek discussies - echt een lelijke situatie geworden”, zegt Bruls. ,,Sommige locaties zijn inderdaad niet ideaal.”
Vluchtelingenwerk gaat daarin nog verder. Volgens die organisatie zijn veel noodopvanglocaties eerder schadelijk dan goed voor de bewoners.
Opvallend is dat veel gemeenten in Rivierenland en het Land van Maas en Waal die nu geen of slechts een paar plekken in de noodopvang creëren, in de afgelopen tien jaar ook geen regulier azc hebben gehuisvest. Aan de andere kant zijn er gemeenten als Wageningen, Nijmegen én Arnhem die al jarenlang asielopvang bieden en nu ook extra noodopvangbedden realiseren.
Bruls: ,,Bij de corona-aanpak was duidelijk wie er verantwoordelijk was: het Rijk. Gemeenten wisten wat ze uit moesten voeren. Nu zie je dat de ene gemeente veel doet en de andere minder.”
Een spreidingswet moet dit verschil gaan veranderen. Met die wet kan de overheid alle gemeenten dwingen om asielzoekers op te nemen. Maar er is veel kritiek op de wet. Bovendien is er grote zorg over de haalbaarheid. Nieuwe asielzoekerscentra zijn niet zomaar geopend, blijkt ook in Ede waar nog altijd een gepland azc, tot grote frustratie van de gemeente, niet in gebruik is genomen. Daarnaast komen er nog altijd Oekraïense vluchtelingen naar ons land.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Burense politiek zet druk op de ketel: asielopvang Maurik weg op oudjaarsdag
De noodopvang van asielzoekers in een lege vleugel van het Burense gemeentehuis te Maurik móet per se op 31 december sluiten. Dat statement maakt de volledige Burens gemeenteraad, omdat de vrees is dat later deze maand ‘plots’ zal blijken dat langere opvang hard nodig is. -
Warm welkom voor jonge asielzoekers in Cuijk, maar ‘wacht nog even met initiatieven’
CUIJK - De ruim vijftig jonge asielzoekers die vanaf dinsdag in Hotel Van der Valk in Cuijk verblijven, moeten zich welkom voelen in hun nieuwe, tijdelijke, woonplaats. Dat laat de wijkraad Heeswijkse Kampen weten. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Dromen over een toekomst van vrede op een industrieterrein in Elst: ‘Veiligheid is het enige dat telt’
ELST - Ruim honderd vluchtelingen verblijven sinds een maand in de crisisnoodopvang in Elst. Daar dromen ze over een toekomst van vrede. In een onbekend land, weg van geliefden. Twee vluchtelingen delen hun verhaal. -
-
-
Zoveel asielzoekers worden opgevangen in jouw gemeente
Bekijk hieronder of er ook asielzoekers in jouw gemeente worden opgevangen. Let wel: het gaat hier niet om opvanglocaties voor Oekrainse vluchtelingen. -
Update
Bruls na Veiligheidsberaad: één regie voor opvang Oekraïners en asielzoekers
Breng de regie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bij elkaar, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Nu nog zijn beide opvangstromen gescheiden en die moeten samenkomen omdat de aantallen blijven stijgen, vindt Bruls. De prognose is dat eind volgend jaar 200.000 mensen naar Nederland komen.