Volledig scherm
De duimen omhoog voor het herinneringstoerisme. Foto DG

Duimen omhoog voor herinneringstoerisme

NIJMEGEN - De regio Nijmegen wil met de Tweede Wereldoorlog meer toeristen naar deze regio lokken.Daarvoor hebben tal van spelers op dit gebied - Bevrijdingsmuseum, Sunset March, Groesbeekse Airborne Vrienden - de duimen omhoog gestoken.

Dat gebeurde dinsdag in het gemeentehuis in Groesbeek. Anderhalf jaar geleden - na de zeperd met het Vrijheidsmuseum dat er niet kwam - likte de regio tijdens een eerste bijeenkomst zijn wonden.

Gebundeld
Inmiddels is de kater weggespoeld; er moet 'doorgepakt' worden en de talloze initiatieven (Valkhofbunker, Brandgrens Nijmegen, Liberation Tour) moeten gebundeld en uitgebreid worden. Herinneringstoerisme stimuleren, dat is, met nieuwbouw van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek in het vooruitzicht, het devies.

Goud
De provincie Gelderland is, aldus Wiel Lenders, met 300.000 oorlogsslachtoffers op een bevolking van 900.000 zwaar getroffen. „Volgens een definitie van het Rode Kruis is een oorlogsslachtoffer iemand die alleen nog de kleren die hij of zij aanheeft bezit. We hebben hier in deze regio goud in handen. Want hier heeft zich het grootste militaire conflict in de geschiedenis deels afgespeeld."