Volledig scherm
Duitse en Nederlandse ambulances. © Theo Kock

Duitse ambulance in januari grens over (video)

BOCHOLT - Vanaf januari mogen Duitse ambulances uit Kreis Borken de grens over.

Bij spoedgevallen in Nederland kunnen ze vaak sneller ter plaatse zijn dan Nederlandse ambulances. Dat moet met name in Dinxperlo leiden tot snellere aanrijtijden.

Opleiding
In de grensregio worden de aanrijtijden al jaren regelmatig overschreden. Inzet van Duitse ambulances was echter lange tijd niet mogelijk, omdat het ambulancepersoneel veel lager was opgeleid dan hun collega's in Nederland. Sinds enige tijd is er in Duitsland een nieuw beroep, de Notfallsanitäter. Die is wel voldoende toegerust om in Nederland ambulancezorg te kunnen leveren.

Bijscholing
Om de inzet in Nederland mogelijk te maken, zijn er over en weer goede afspraken gemaakt. Ook krijgt het Duitse personeel een vierdaagse bijscholing waarin ze samen met Nederlandse collega's praktijksituaties trainen en waarin verschillen in taal, cultuur en werkwijze aan bod komen. Deze week heeft de eerste groep van twaalf Duitse Notfallsanitäter deze cursus gevolgd.

Naar verwachting zullen de Duitsers zo'n honderd keer per jaar in Nederland ingezet worden bij spoedgevallen.

Lees meer over deze grensoverschrijdende ambulancezorg in de Gelderlander,editie Achterhoek, van zaterdag 29 oktober. Of kijk in de e-paper.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.