Volledig scherm
Statushouders. © ANP

Duiven worstelt met huisvesten statushouders

DUIVEN - Het lukt Duiven dit jaar niet om genoeg statushouders een huurwoning aan te bieden.Dat heeft het college van burgemeester en wethouders de provincie Gelderland schriftelijk laten weten.

De gemeente Duiven had dit jaar 65 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) een dak boven het hoofd moeten bieden. Daarin is ze niet geslaagd, want de teller is op 44 blijven steken.

Problemen
Duiven verwacht ook voor de komende jaren problemen, heeft het de provincie gemeld. Woningcorporatie Vivare heeft daarnaast gekeken of extra huurwoningen vrij te maken zijn. Dat bleekniet mogelijk.

Weinig geschikte huurhuizen
Volgens wethouder Sjef van Groningen heeft Duiven te veel koopwoningen en weinig geschikte huurhuizen. Mede daarom wil hij in een regio-overleg met de provincie en de andere Liemerse gemeenten de woonagenda bespreken.

Bouwafspraak
Enkele jaren geleden spraken de overheden af dat de gemeenten slechts mondjesmaat zouden bouwen tot 2021. Dat was ze ingegeven door de crisis, waardoor de huizenmarkt op slot kwam te zitten. Nu de nood in Duiven zo hoog is bij de huisvesting van statushouders, vindt Van Groningen dat de bouwafspraak moet worden heroverwogen. „Ook omdat de economie opveert."