Volledig scherm
© ANP

'Duurdere huizen door komst Unilever naar Wageningen'

WAGENINGEN - De afdeling voedingsonderzoek van Unilever komt begin 2019 met 550 medewerkers naar Wageningen. Dat kan leiden tot hogere huizenprijzen in de stad.

Jan Weevers van makelaarskantoor Jeltes ten Hoor denkt dat Wageningen de nieuwkomers wel kan huisvesten. Weevers: „Het hangt er natuurlijk van af hoeveel van die 550 mensen daadwerkelijk in Wageningen gaan wonen. We hebben de ontwikkeling van Kortenoord en nog wat kleinere locaties in de stad, zoals De Mouterij. Het zou me overigens niet verbazen als deze plannen versneld worden uitgevoerd."

Stijgingspercentage
De makelaar verwacht dat de prijzen van huizen in Wageningen door de komst van Unilever zullen stijgen. Aan een uitspraak over een stijgingspercentage waagt Weevers zich niet. Hij verwacht dat de eerste Unilevermedewerkers zich begin 2018 op de Wageningse woningmarkt melden. „Voor die tijd proberen ze natuurlijk eerst hun eigen huis te verkopen."

Capaciteit
Jan Kruidenier van ontwikkelaar BPD heeft wel een idee waar de Unilevermensen kunnen wonen. „Wageningen heeft gelukkig Nieuw-Kortenoord, waar nog veel ruimte is voor uitbreiding. We hebben daar absoluut capaciteit om die mensen op te vangen." Op dit moment staat de bouw van fase twee van het plan (Tuinwijk) op het punt te beginnen. De eerste huizen daar moeten eind 2017, begin 2018 klaar zijn.

Ruimte in de stad
„Maar als er veel vraag is, kunnen we ongetwijfeld latere fases eerder starten. Het prettige is daarbij dat nog niet bekend is welke soort huizen daar komen. Dat hangt mede af van de vraag." Kruidenier ziet daarnaast ook ruimte in de stad ontstaan. „Mensen uit Wageningen die een huis kopen op Nieuw-Kortenoord laten een ander huis achter. Daar kunnen dus ook medewerkers van Unilever terecht."