Volledig scherm
Gedumpte vaten aan de Hessenweg in Ede. © De Gelderlander

Ede neemt criminaliteit buitengebied onder de loep

EDE - Georganiseerde criminaliteit verplaatst zich meer en meer naar het buitengebied.Dumpingen van drugsafval, diefstal en inbraak bij agrarische bedrijven zijn daar het zichtbare voorbeeld van. Om helder te krijgen in hoeverre dat in Ede speelt, neemt de gemeente een stuk van het buitengebied in een project onder de loep.

Het project Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB) is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Gebied
Ede kiest een afgebakend gebied uit, waar de proef in 2017 wordt gehouden. Waar dat precies is, wil de gemeente nog niet zeggen omdat de inwoners en betrokken partijen nog niet zijn geïnformeerd.

Dronten
Ede is na Bronckhorst in de Achterhoek en het Brabantse Moergestel de derde gemeente waar de proef wordt gehouden. Tegelijk met Ede begint KVB ook in Dronten.

Leegstand
Het project brengt hele praktische zaken in beeld. Wie levert in de omgeving vaten en tonnen waarin drugsafval vaak wordt opgeslagen. Ook de leegstand in het buitengebied wordt in kaart gebracht en er wordt gekeken of er agrariërs zijn die in de financiële problemen zitten; zo wordt voorkomen dat vee wordt verwaarloosd.

Ook zijn boeren in geldnood sneller genegen een schuur te verhuren aan een kwaadwillend iemand.