Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Ede wil af van veel verkeersborden

EDE - Ede wil minder verkeersborden. Van de 15.000 borden die er nu staat, moeten er minimaal 2.300 weg kunnen. Het teveel aan borden zorgt voor verkeerskundigen van de gemeente nu soms voor verwarring en zelfs voor gevaarlijke situaties.

Ede is sinds het voorjaar bezig het aantal verkeersborden te verminderen.

Negatieve invloed
Te veel borden hebben een negatieve invloed op verkeersgedrag, zegt verkeerskundige Daniël Willems. „Ieder bord dat er staat is in principe van invloed op verkeersgedrag. We willen mensen niet verwarren."

Geld
Ook financieel levert het wat op. Tonnen kost het jaarlijks om de borden up to date te houden. „We wassen de borden twee keer per jaar. Bovendien zorgen we voor vervanging als ze te oud zijn of als iemand er een rotje achter heeft geplakt", aldus Gerard Van den Heuvel van de afdeling verkeer.

De verkeersambtenaren van Ede proberen al langer ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk borden op straat staan. Dat blijkt niet altijd makkelijk. Toezichthouders zien borden als een steuntje in de rug, bewoners ontlenen een veiligheidsgevoel aan de borden en bestuurders willen dat er borden als 'Fairtrade gemeente' geplaatst worden.

Lees meer over deverkeersborden in de krant van 5 november, editie De Vallei, of via onze e-paper.