Volledig scherm
ANP

Ede wil snel beleid voor homo- en biseksuelen

EDE - De gemeente Ede moet apart beleid ontwikkelen om te zorgen dat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) volwaardig deel worden van de Edese maatschappij.

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad in Ede stemde in met dat plan tijdens de behandeling van de begroting. Alleen de SGP wilde het voorstel niet ondersteunen. Die partij mengde zich niet in de discussie, maar zei enkel in een verklaring in te stemmen met de woorden van wethouder Marije Eleveld.

'Niet nodig'
Eleveld hield even eerder vol dat apart beleid voor onder meer homo’s en lesbiennes niet nodig is. Zij passen binnen het gehele Edese beleid dat draait om inclusie en antidiscriminatie.
Maar daar naam de raad onder aanvoering van Ellen Out van GroenLinks geen genoegen mee. „Dit is in christelijk Ede een moeilijk onderwerp. Dan is het goed als je laat zien dat je het op je netvlies hebt. Daar gaat het over.”

Regenboogvlag
Out sprak onder meer over het niet instemmen met het ophangen van een regenboogvlag op Coming Out day. Mede door verdeeld stemgedrag bij onder meer VVD en GemeenteBelangen, haalde dit plan het eerder dit jaar niet. Out zei tegen Eleveld: „Toen zei u: de regenboogvlag is te symbolisch. Daarom vraag ik nu om echt beleid voor een groep die voor een groot deel echt onzichtbaar is in Ede.”

Meerderheid
Out wist wethouder Eleveld niet te overtuigen. Een meerderheid van de raad schaarde zich wel achter het plan. Breed werd het idee gedeeld dat in Ede nog lang niet iedereen zich veilig voelt op basis van zijn of haar geaardheid. Het plan kreeg pas brede steun nadat werd toegevoegd dat eerst het huidige beleid op LHBT-gebied eerst zal worden onderzocht.

ChristenUnie
Dirjanne van Drongelen van de ChristenUnie vroeg zich in eerste instantie nog af of apart beleid niet juist ervoor zorgt dat een groep vervreemdt van de maatschappij. De wens voor erkenning bleek uiteindelijk sterker, ook bij de VVD. Raadslid Hester Veltman liet weten dat wat haar betreft, zelfs de gaypride welkom is in Ede.