Volledig scherm
© ANP

Edenaar betaalde gokverslaving met 850.000 euro van Leger des Heils

EDE - Justitie heeft dinsdagmorgen twee jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen de 37-jarige Wilhelmus K. uit Ede. Hij wordt ervan verdacht dat hij ruim 850.000 euro heeft verduisterd van het Leger des Heils. Dat geld gebruikte hij om zijn gokverslaving te kunnen betalen.

K. werkte voor het Leger des Heils als administratief medewerker. Hij begon in 2008 met de fraude, tot hij werd gepakt in 2014. Hij stelde valse facturen op en zette daar zijn eigen bankrekeningnummer onder. Dezelfde werkwijze hanteerde hij met declaraties. De directeur van het Leger des Heils zette al die jaren in goed vertrouwen zijn handtekening.

Lening
De Edenaar vroeg bovendien in die tijd als privépersoon twee keer onder valse voorwendselen een lening aan bij twee banken. Dat ging één keer om 20.000 euro en de tweede keer om 35.000 euro. Daarbij vervalste hij de handtekening van zijn vrouw.

Gokverslaving
Met het geld financierde hij jarenlang zijn gokverslaving. Al het verduisterde geld heeft hij vergokt. Terugbetalen zit er niet in. „Dat geld heb ik simpelweg niet.”

Toch eiste het Leger des Heils tijdens de rechtszaak het bedrag terug. Ook justitie vindt dat de man het geld terug moet betalen.

De rechter doet dinsdag 8 november uitspraak.