Volledig scherm
PREMIUM
© Jeroen Nissen

Eén moslim, maar twee gezichten: ‘Geweld vind ik geen probleem’

Radicale moslims worden in Arnhem scherp in de gaten gehouden. Maar dat systeem is niet waterdicht, beweert Yasin*, die sympathiseert met Arnhemse jihadisten en voor het kalifaat is. Naar eigen zeggen leidt hij de instanties met succes om de tuin. ,,Anders had ik nu nog vastgezeten.”

Verantwoording
Yasin is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij de redactie bekend. Hij zegt op het rechte pad te zijn en wil daarom niet dat hij wordt herkend. Om te voorkomen dat zijn woorden worden verdraaid, zo zegt hij, wil hij alleen contact per e-mail. De afgelopen maanden is er meerdere keren gemaild. Zijn identiteit is door De Gelderlander op verschillende manieren vastgesteld. Feiten zijn voor zover mogelijk gecheckt.

Yasin blijft onder de radar. Daar doet hij in ieder geval zijn best voor. Hoe hij denkt over de islam, over het kalifaat, dat gaat hij de instanties niet aan de neus hangen als ze ernaar vragen. Nee, hij kleurt keurig binnen de lijntjes van de rechtstaat. Voor het oog dan.

Yasin is een twintiger, opgegroeid in Arnhem, die in het zuiden van Gelderland woont. Onder zijn vrienden zijn Waïl el A. en Nadeem S., twee van de zeven Arnhemse terreurverdachten die in september zijn opgepakt, omdat ze volgens justitie een aanslag aan het beramen waren en donderdag voor de rechter moesten verschijnen. Om hen niet verder in de problemen te brengen, wil Yasin niets zeggen over hun motieven. Ook Arnhemmer Marouane B., de ‘jihadrapper’ die sinds 2013 in Syrië vecht, is een vriend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
78'
2-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
79'
1-2
FC GroningenGRO
away logo
home logo NAC BredaNAC
36'
0-1
FeyenoordFEY
away logo