Volledig scherm
© ANP

Eén op de vijf huurders verdient te veel

TIEL - Bijna een op de vijf huurders in Rivierenland verdient eigenlijk te veel voor de sociale huurwoning die zij huren. Relatief weinig mensen verdienen te weinig voor hun huur. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen. In het rapport dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Woonbond en Aedes deze week hebben gepubliceerd is het aantal 'scheefwoners' per gemeente geanalyseerd.

Dat zijn huishoudens van wie het inkomen eigenlijk te hoog of te laag is voor de huur die zij betalen.

Scheefwoners
Die laatste categorie, de zogenoemde dure scheefheid, is in de afgelopen jaren landelijk sterk gegroeid. Bijna 15 procent van de huurders verdient eigenlijk te weinig voor de huur die zij moeten betalen. Daarmee zijn de 'goedkope scheefwoners' die woningen bezetten die voor mensen met een lager inkomen bedoeld zijn ingehaald.

Te goedkoop
​Landelijk verdient iets meer dan 14 procent eigenlijk te veel voor de sociale huurwoning. In de zes gemeenten van het verspreidingsgebied van de editie Rivierenland van De Gelderlander is dat niet het geval. Gemiddeld woont 11 procent te duur en 19,3 procent te goedkoop. Alleen in Culemborg zijn meer dure scheefwoners: 20,1 procent van de in totaal 35 procent scheefwoners.

In onderstaande grafiek zijn de aantallen uitgesplitst voor de gemeenten in Rivierenland. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de grafiek.