Een vuurwerkverbod? Van de ouderen mag het, jongeren willen de vuurwerktraditie vasthouden

videoNIJMEGEN - Elk jaar gebeurt er wel iets waardoor Ina Scholten (62) uit Nijmegen denkt: ‘Het moet afgelopen zijn met dat vuurwerk.’ Vorige week nog zag ze bij winkelcentrum Dukenburg in Nijmegen een hondje onder een auto komen, omdat het beestje wegvluchtte nadat door een paar jongens vuurwerk werd afgestoken.

De hond liep samen met twee pups bij een man aan de lijn, vertelt ze, tot de knallen kwamen. ,,Ineens schoot het hondje los.” Net op dat moment kwam er een jongen in een auto aanrijden die de teckel raakte. ,,Ik zal de paniek van het gewonde hondje en die in de ogen van zijn baasje niet snel vergeten.” Ze zag dat het hondje uit zijn bek en zijn kopje bloedde. ,,Geen goed teken.” Een dierenartsassistent die in de buurt was, ontfermde zich over het beestje.

Ina Scholten kon er die nacht niet van slapen. Ze vraagt zich nog steeds af hoe het met de teckel is afgelopen.

Het ongeluk voedt haar wens voor een vuurwerkverbod. Zelf heeft ze ook twee honden, de dwergschnauzers Teuntje en Beertje, die bang zijn voor vuurwerk. ,,Ze zijn niet zo bang als mijn vorige hond Floortje. Ze was getraumatiseerd door vuurwerk, omdat we op vakantie in Frankrijk in een vuurwerkshow belandden. Die begon ineens. Floortje begon te trillen en aan de lijn te trekken.” Sindsdien was Floortje bang voor vuurwerk. Al twee dagen voor Oud en Nieuw kreeg ze van Scholten diazepam, een kalmeringsmiddel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.