Volledig scherm
Dinsdagmiddag werden de wieken aan de derde windmolen langs de A15 gemonteerd. © Frank Hemeltjen

Eerste windmolens A15 bij Ressen en Oosterhout draaien

RESSEN/ OOSTERHOUT - Drie van de vier windmolens langs de A15 bij Ressen en Oosterhout zijn woensdag en donderdagin werking gezet.Ook zijn in de nacht van donderdag op vrijdag de wieken aan de vierde, meest westelijke windmolen gehangen.

Deze vierde molen kan nu afgemonteerd worden. Het was wachten op extra wieken, omdat de originele exemplaren tijdens het zeetransport beschadigd raakten.

Elektriciteit
De testdraaifase van elke molen duurt tien dagen. De eerste dag gebeurt dat op stroom, daarna neemt de wind het over. Na die eerste dag wordt er ook al meteen elektriciteit opgewekt en aan het net geleverd. Pim de Ridder van het Windpark Nijmegen-Betuwe denkt dat de vierde molen eind volgende week ook kan draaien.

Licht
Na de testfase en een laatste inspectie krijgt het Windpark de vier molens van de bouwer overgedragen. De molens laten op de top van de toren overdageen wit licht en in het donker een rood licht schijnen. Dat is verplicht, omdat de windmolens op korte afstand van de snelweg staan.

Virtual reality
Op 10 december houdt het Windpark een open dag voor het grote publiek. Daarbij zal volgens De Ridder in de schemering 'iets gaafs' worden gepresenteerd.

Liefhebbers kunnen die zaterdag niet de windmolens in naar boven, maar de organisatie heeft wel virtual reality-brillen. Hiermee kan de klimtocht naar boven en het bijbehorende uitzicht ter plekke levensecht beleefdworden.