Volledig scherm
Ontreddering na het ongeval in Duiven. © Roland Heitink

Eis: Duivenaar 3,5 jaar langer cel in voor dodelijk ongeval

DUIVEN - Tegen een 34-jarige man uit Duiven is woensdag in hoger beroep een gevangenisstraf van 5,5 jaar en een rijontzegging van 10 jaar geëist wegens doodslag in het verkeer.

De Duivenaar veroorzaakte op 16 juni 2013 onder invloed van veel alcohol een verkeersongeval waarbij zijn bijrijder en beste vriend, een destijds 34-jarige man uit Arnhem, om het leven kwam.

In de sloot
De man reed die avond met hoge snelheid tegen een stoplicht ter hoogte van de Vergertlaan in Duiven, waarna zijn auto over de kop vloog en in een sloot belandde. Omstanders hebben de zwaargewonde automobilist uit de auto gered. Voor zijn bijrijder kwam de hulp te laat; de Arnhemmer overleed door verdrinking.

Te lage straf
De rechtbank veroordeelde de Duivenaar, die na het ongeluk enkele dagen in coma lag, in april 2014 tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens dood door de schuld. Het Openbaar Ministerie vond die straf te laag en ging in hoger beroep. Dat diende woensdag in de rechtbank in Arnhem.

Racen
De advocaat-generaal wees daarin op getuigenverklaringen. Daaruit zou blijken dat de man voorafgaand aan de dollemansrit zeker acht glazen whiskey-cola en een aantal glazen bier had gedronken. Ook had de Duivenaar die avond gezegd dat hij in zijn witte Seat wilde gaan racen. En daar handelde hij ook naar, aldus de aanklager.

Zo reed de man hard en gevaarlijk, negeerde hij rode stoplichten en hield hij met een andere auto een straatrace, betoogde de advocaat-generaal. Volgens hem nam de Duivenaar daarmee 'de kans op een ongeluk met fatale afloop op de koop toe'. „Het is verdachte kennelijk om het even geweest of hij op de openbare weg met zijn auto een andere verkeersdeelnemer of obstakel zou raken.”

De uitspraak in deze zaak is op woensdag 26 oktober.