Volledig scherm
© Jan-Marie de Gooyer

Elke week 55 uur werken voor een salaris van 0 euro

NIJMEGEN -Nederlandse geneeskundestudenten praten vrijdag met minister Jet Bussemaker (Onderwijs). Ze willen haar duidelijk maken dateen stagevergoeding voor coschappen noodzakelijk is, nu de basisbeurs is weggevallen. Werkweken van 55 uur zijn geen uitzondering voor coassistenten. Tijd voor een bijbaan is er niet.

Leest u dit artikel in de app klik dan hier.

Dagelijks voor 06.00 uur opstaan, snel naar het ziekenhuis om patiënten te zien of te helpen bij operaties en met een beetje pech pas na 19.30 uur weer thuis. Daarna snel eten en in de late avonduren je voorbereiden op de volgende dag. Zo zieteen gemiddelde dag van de Nijmeegse coassistent Jan-Marie de Gooyer (24) er uit. De coschappen die hij en andere geneeskundestudenten drie jaar lang moeten lopen zijn taai, naar een vergoeding kunnen ze fluiten.

Overleg
Het liefst zouden ze zo’n 280 euro per maand ontvangen, een bedrag dat bijna gelijk is aan de vroegere basisbeurs. Naast zijn studie isDe Gooyer bestuurslid bij de Stichting Landelijk Overleg Co-Assistenten, die vanmiddag om de tafel zit met Bussemaker. Hijzelf kan er niet bij zijn. „Ik moet gewoon werken”, aldus de Gooyer.

Bijlenen
De werkweken van meer dan 55 uur, de onregelmatige werktijden en de extra vrije tijd die de coschappen opslokken zijn het hem overigens wél waard. „Geneeskunde is het mooiste vak ter wereld. Gezondheid is één van de belangrijkste dingen die een mens beziten het feit dat patiënten jou daar mee vertrouwen is een enorme eer.”

De weg om arts te worden moet voor iedereen open blijven, meent hij. Zeker nu de basisbeurs is verdwenen, moeten studenten veel bijlenen.Coschappen zijn immers niet te combineren met een bijbaan. „Ik heb zelf een financiële buffer kunnen opbouwen omdat ik elf maanden moest wachten voordat ik coschappen kon lopen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Ik vrees dat studenten na mij zonder basisbeurs niet meer kunnen kiezen voor dit vak.”

Extra werk
De Gooyer loopt sinds mei vorig jaar als zijn coschappenbij verschillende ziekenhuizen in Nederland. „Nu zit ik in Arnhem, dus redelijk dicht bij huis. Ik heb echter ook in Tilburg en Den Bosch gewerkt. Dan ben je flink wat reistijd kwijt. Op gewone werkdagen houd je aan het begin van de avond een overdracht. Soms heb je daarna nog een tumorwerkgroep of bespreking. Voordat je naar huis gaat, bekijk je nogsnel dossiers voor de klachten of aandoeningenvan patiëntendie je de volgende dag moet behandelen. s'Avonds zoek je na het diner alleins en outs op van die aandoeningen. Je wilt wel goed beslagen ten ijs komen de volgende dag.”

Slaapritme overhoop
Nachtdiensten zijn het zwaarst, meent hij. „Die draai je een hele week achter elkaar. Op dag drie ben je vaak al gesloopt. Van zondag op maandag moet je vervolgens je slaapritme weer omdraaien voorreguliere dagdiensten.”

„Er is te weinig besef over hoeveel werk we eigenlijk verzetten en hoeveel tijd coschappen kosten. De arts met wieik momenteel werk, heeft zo’n veertig patiënten per dag. Een groot deel daarvan komt op mijn bordje terecht. Ik bespreek hun klachten met ze, overleg over vervolgstappen met artsen en schrijf in hun medische dossiers. Als codoe je dusbelangrijk medisch werk. De Nederlandse gezondheidszorg is van hoog niveau en dat moet ook zo blijven. Zorg dus voor een redelijke vergoeding, zodat studenten niet noodgedwongen een ander vakkiezen omdat ze hun coschappen niet kunnen betalen.”