Volledig scherm
Pastoor Pikkemaat pinkt een traantje weg bij zijn afscheid. © Theo Kock

Emotioneel afscheid pastoor Pikkemaat

LICHTENVOORDE - Een volle Sint Bonifatiuskerk heeft zondagochtend afscheid genomen van pastoor Casper Pikkemaat. Na de dienst vertrok de pastoor achterop een motor naar de zaal voor de afscheidsreceptie. Pastoor Pikkemaat, die tijdens zijn afscheid gewoon bij zijn voornaam Casper werd aangesproken was aan het eind van de dienst zichtbaar geëmotioneerd.

„Hartelijk en gastvrij, wat een prachtig karakter heeft deze parochie, heeft de Achterhoek."

Volle kerk
De laatste dienst van de naar de Twentse plaats Tubbergen vertrekkende pastoor werd gehouden in de nagenoeg geheel gevulde Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Daarin zaten gelovigen van alle negen onderdelen van de Oost-Achterhoekse Ludger-parochie, maar ook vertegenwoordigers van de burgerlijke gemeente, de motorclub uit Lichtenvoorde (hij had al eens hun motoren ingezegend), zijn ouders en andere familieleden. „Ik ben behoorlijk zenuwachtig, dat geef ik gelijk maar toe."

'Voelde me thuis'
Met welluidende stem droeg de pastoor voor het laatst een mis voor. Hij vertelde onder meer dat hij zich vanaf zijn komst op 1 januari 2010 meteen in de Achterhoek thuis had gevoeld.

„Ik voelde mij gezien en geaccepteerd zoals ik ben. Jullie hebben mij gevormd en verrijkt, ik ben hier veranderd als mens en ik ben hier veranderd als priester. En die ervaring neemt niemand mij meer af. Ik ben tot priester gewijd door de bisschop, maar tot priester gemaakt door de mensen. En dat is zuuver waor."

Een uitgebreid verslag van het afscheid van pastoor Pikkemaat in De Gelderlander, editie Achterhoek, van maandag 31 oktober, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl