Volledig scherm
Lia van de Vorle en een van haar medewerkers bij de luchtzuiveringsinstallatie in de Cuijkse parkeergarage. © Ed van Alem

ENS uit Cuijk maakt de wereld een stukje schoner

CUIJK - ENS (Environmental Nano Solutions) uit Cuijk heeft apparaten ontwikkeld die luchtvervuiling in de Cuijkse binnenstad tegengaan. In de parkeergarage bij het winkelcentrum filteren apparaten uitgestoten fijnstof van auto's uit de lucht.

Alweer 2,5 jaar geleden begonnen in de parkeergarage in Cuijk, binnenkort in Eindhoven en als het aan directeur Lia van de Vorle ligt straks ook in plaatsen als Parijs, Londen en de rest van de wereld.

'EffectieveFijnstof uit de aangezogen lucht wordt omgevormd tot grofstof. Dat slaat neer op een geaarde plaat en die plaat wordt iedere acht weken een keer schoongeschraapt. „Het is een bewezen manier dat dit een effectieve methode is om de luchtkwaliteit te verbeteren", zegt hoogleraar Bert Blocken.

Luchtkwaliteit verbetert
Van de Vorle: „De ventilatiesystemen van de ondergrondse parkeergarages staat in contact met de bovenliggende straten en winkelcentra, daardoor zijn ze van grote invloed op de luchtkwaliteit in de stad. Door de fijnstof af te vangen wordt schone lucht de stad ingeblazen en fungeren de parkeergarages als een soort longen van de stad."

Lees de rest van het interview dinsdag in de papieren De Gelderander, editie Maasland of via onze e-paper.