Volledig scherm
Bert Vos is in zijn element in de speelzaal van SKF. © Herman Stöver

Enthousiasme achter de tafel het geheim van Vos

Bert Vos (57) is in Veenendaal al meer dan twintig jaar het eerste aanspreekpunt voor jongens en meisjes die willen tafeltennissen.Op woensdagmiddag probeert hij ze te winnen voor zijn club SKF.

SKF: „Als achtjarige werd ik lid van toen nog STV/Climax, de voorloper van SKF. Samen met vier broers sloeg ik een balletje in de garage thuis of in het clubgebouw. Het is een gezellige, warme vereniging, waar plaats is voor iedereen. Kort gezegd: ik houd van die club.”

Eerste kennismaking: „Op woensdagmiddag is de vrije inloop. Een jongen of meisje komt binnen en staat plotseling een beetje verloren in die grote zaal. Dan spreek ik hem of haar aan, geef ze een batje in de hand en zet ze achter een tafel. Met iedereen maak ik al spelend een praatje over school en thuis. De bal speel ik naar ze toe. Als ze die een keer goed terugspelen, reageer ik enthousiast. Dan zie je ze glunderen en plezier hebben.”

Ouders: „De kinderen zijn vaak nog jong en worden gebracht. Ook met ouders maak ik een praatje. Er is soms een vader bij en die speelt dan tegen zijn zoon of dochter. Pas was er eentje die zo dik mogelijk wilde winnen van zijn zoon. Toen speelde ik tegen hem. Ik sloeg de moeilijkste ballen, hij pakte nauwelijks een punt. Kende." hij dat gevoel ook eens.”

Pesten: „Ik vertel direct welke dingen ik wel wil zien en wat niet. Zelf ben ik maar 1.47 meter. Dan kijken ze eerst raar naar mij, maar dat ben ik mijn hele leven al gewend. Ik begin meteen een gesprek over pesten, want ook bij kinderen heb je allerlei types. Pesten, vloeken en schelden wil ik niet laten gebeuren. Ik weet wat het is.”

Talent: „Ik zie de eerste keer direct of iemand aanleg heeft. Hoe zetten ze hun voeten neer en hoe is de oog-handcoördinatie? Dan schat ik in hoe de weg verloopt om beter te worden. In het overleg met de andere trainers maken we een plan. Eerst blijven ze nog een tijdje bij mijn groep. Ze zijn mijn enthousiasme gewend.”

Toekomst SKF: „De jeugd doet het goed. We stonden vorig seizoen in de finale om de landstitel en dat lijkt nu ook weer te lukken. Veel van die spelers zijn op woensdagmiddag in mijn groep begonnen. Daar geniet ik van. Het stimuleert mij om dit te blijven doen.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!