Volledig scherm

Er staat straks bijna geen es meer langs de weg in Gelderland

ARNHEM - De provincie Gelderland gaat vrijwel alle essen langs de provinciale wegen rooien, omdat ze anders dood gaan aan de essentaksterfte.Het gaat om plekken waar een monocultuur aan essen is.

Er worden nieuwe bomen geplant op de plekken waar de essen gekapt worden. De provincie wil daarvoor meer verschillende boomsoorten gebruiken om een monocultuur en ziektes zoals die zich nu voordoen te voorkomen. Het hout van de gekapte essen wil de provincie aanbieden om meubels en gereedschap van te maken, zodat het duurzaam gebruikt wordt.

Schimmel
De essentaksterfte werd in Nederland in 2010 opgemerkt in Utrecht en ontstaat als gevolg van een schimmel. Vermoedelijk is de schimmel vanuit Polen naar Nederland gekomen. Een zieke boom krijgt eerst dorre takken. De boom raakt verzwakt en sterft op den duur helemaal af. De Wageningen Universiteit (WUR) spreekt van een 'ware ramp' voor bosbeheerders en boseigenaren.

Niet gevoelig
Sommige mensen vrezen dat de es helemaal uit Nederland verdwijnt als gevolg van de ziekte, maar volgens deskundigen van de WUR is die vrees niet nodig. Er zijn aanwijzingen dan sommige essoorten niet gevoelig zijn voor de ziekte.

De bomen langs de wegen in Gelderland zijn wel gevoelig en worden daarom gekapt. Het rooien gebeurtin de komende weken.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
37'
0-0
VitesseVIT
away logo