Volledig scherm
PREMIUM
Protest van de bouwers op het Malieveld tegen de maatregelen van het kabinet. © ANP

Ergernis bij bouwers: gemeenten wachten op PFAS-besluit en verhogen norm niet zelf

NIJMEGEN - Gemeenten in de regio weigeren vooralsnog de norm voor de chemische stoffen PFAS te verhogen, terwijl dat in heel Gelderland wel mogelijk is. Ze willen nog extra metingen verrichten of wachten tot 1 december, als het kabinet met een landelijke norm komt. Tot ergernis van bouwbedrijven.

Dat blijkt uit een inventarisatie van De Gelderlander. Onlangs heeft een werkgroep van ambtenaren van Gelderse gemeenten, waterschappen en de provincie vastgesteld dat de norm van PFAS, een groep van chemische en schadelijke stoffen, in heel Gelderland omhoog kan naar 0,5 microgram per kilogram grond. Dat zegt een woordvoerder van deze werkgroep.

Daarmee kunnen bouwers en baggeraars in landelijk gebied weer makkelijker grond verplaatsen. Veel projecten liggen stil omdat de tijdelijke landelijke norm van 0,1 die nu geldt, heel erg streng is. Die is ingevoerd om te voorkomen dat schone grond met PFAS wordt vervuild.

Quote

Voor veel bedrijven in grond, groen en infra duurt wachten tot 1 december te lang

Janneke Wijnia, branchevereniging Cumela
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.