Volledig scherm
De Eusebiuskerk in Arnhem. © Rolf Hensel.

Eusebiustoren uit de steigers

ARNHEM - De Arnhemse Eusebiustoren komt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 uit de steigers. Rijk, provincie en gemeente hebben het plan om voor het afmaken van de restauratie 8 miljoen euro op tafel te leggen.

De toren staat al sinds 2009 in de steigers. Restauratie is noodzakelijk omdat het natuursteen op een groot aantal plaatsen loslaat. Er zijn al veel stukken naar beneden gevallen.

Miljoenen
Aan de restauratie is al meer dan 11 miljoen euro besteed, afkomstig van verschillende overheden. Maar er is nog 8 miljoen nodig om de klus af te maken. Minister Bussemaker van (onder meer) cultuur liet al op Prinsjesdag weten dat zij 10 miljoen beschikbaar heeft voor de Eusebius, de Utrechtse Domtoren en voor rijksmonumenten in het Groningse aardbevingsgebied. et is haar intentie daarvan 4 miljoen naar Arnhem te laten komen, waarvoor de Tweede Kamer overigens donderdag nog wel toestemming moet geven.

Zegen
Voorwaarde is ook dat de gemeente en de provincie samen 4 miljoen op tafel leggen. De gemeente had al beloofd dit te doen (als de andere overheden meedoen), maar Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dit pas dinsdag (vandaag) gedaan. Provinciale Staten zullen er naar verwachting vandaag mee instemmen.

Schip
Overigens is de restauratie van de Eusebius na het gereedkomen van de toren nog niet af. Dan moet ook het schip nog gerestaureerd worden en moet er geld uitgetrokken worden om de kerk geschikt te maken als evenementenlocatie. Van de bijna 11 miljoen euro die dit kost, is nu bijna 7 miljoen beschikbaar.

Volledig scherm
Eusebius: Foto: Erica de Haas.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement