Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken © ANP

Experiment met soepelere regels voor bijstand wankelt

NIJMEGEN/ WINTERSWIJK - Het plan van gemeenten om te experimenteren met vrijere regels voor mensen met bijstand, wankelt.Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) stelt zulke zware eisen aan de proef, dat gemeenten dreigen af te haken.

Doetinchem, Nijmegen en Winterswijk willen mensen in de bijstand minder op de huid zitten en op proef meer vrijheden geven. Staatssecretaris Jetta Klijnsma stelt alleen veel regels. „En als de regels niet aangepast worden, kan ik me niet voorstellen dat wij aan de proef gaan meedoen", zegt het Nijmeegse GroenLinks-raadslid Lisa Westerveld. Ze nam in Nijmegen het initiatief om een experiment met de bijstand te doen. Vrijwel hetzelfde zegt wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk. „Als er niets verandert, denk ik dat wij afhaken.”

Niet nog meer controleren
Beide gemeenten zijn de strikte regels voor mensen in de bijstand zat. Westerveld: „We willen mensen met bijstand vrijer laten, niet nog méér controleren.”De gedachte is dat als mensen niet continu alles hoeven te verantwoorden, ze beter in hun vel gaan zitten. Dat ze vrijwilligerswerk gaan doen, een eigen bedrijfje beginnen of betaald werk vinden.

Onmogelijk
Dat idee wordt door tientallen gemeenten omarmt, maar staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) stelt 'onmogelijke eisen' aan het experiment, vinden de criticasters. Westerveld vermoedt dat het project moedwillig om zeep wordt geholpen. „Er lijkt kwade opzet in het spel. Eerst de vertraging voor er een plan lag en nu de eisen die wetenschappers onethisch vinden. Wat er nu voorligt, wil bijna geen enkele gemeente.”
Groepen

Experiment
De gemeenten Wageningen, Utrecht, Groningen en Tilburg willen een wetenschappelijk experiment uitvoeren waarbij er twee groepen worden geformeerd. De ene groep krijgt bijstand volgens de bestaande regels, de andere krijgt minder regels. De mensen die meer vrijheid krijgen, mogen bijvoorbeeld bijverdienen bij hun uitkering.

Onethisch
Klijnsma liet eind september weten dat ze wil dat er een derde groep wordt geformeerd van mensen die juist strengere regels krijgen. Ook wil ze dat deelnemers verplicht twee jaar aan het onderzoek meedoen.Tien wetenschappers die de onderzoeken in Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen willen doen, hebben grote bezwaren tegen deze voorwaarden van Klijnsma. Ze zeggen dat het 'onethisch' is om mensen te verplichten om aan een experiment mee te blijven doen. Ook vinden ze de derde, verzwaarde groep moreel niet kunnen. Het idee is voor hun niet werkbaar, hebben ze Klijnsma in een brief laten weten. Onder meer de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Nijmegen en Winterswijk scharen zich achter die kritiek.

Onderzoeker
Dat doet ook onderzoeker Annet de Lange. Zij is lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en betrokken bij het initiatief om te experimenteren met bijstand in Arnhem. „Ik sta helemaal achter het experiment met twee groepen, maar dwang en verzwaring, daar steiger ik op. Het kan betekenen dat ik mijn onderzoeksgroep terugtrek.”

Tegenactie
Ook zij denkt dat het experiment moedwillig onmogelijk wordt gemaakt. „De verzwaarde variant is een tegenreactie van politieke partijen die hun visie in het plan terug willen zien. Daardoor is het wetenschappelijk onverantwoordelijk geworden.
Ik sta achter het experiment, maar dwang en verzwaring, daar steiger ik op.”