Extra beloning voor leraar op achterstandsschool: ‘Eindelijk erkenning’
Leraren, schoolleiders en ander personeel op scholen met veel achterstanden krijgen de komende twee schooljaren meer geld. Zo moet het voor hen aantrekkelijker zijn om op deze scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs te werken. ‘Eindelijk erkenning', verzuchten scholen zelf, onder meer in Arnhem.
Het gaat om gemiddeld 8 procent extra loon voor personeel op scholen die te maken hebben met veel ‘uitdagende’ leerlingen, maakt demissionair onderwijsminister Slob vandaag bekend. Zij lopen een extra groot risico op achterstanden, mede door de coronacrisis.
De bedragen zullen per schaal en trede verschillen en zijn bruto, maar gemiddeld krijgt een leraar op een basisschool 350 euro per maand extra en een schoolleider 490 euro per maand meer. In het primair onderwijs komen komen 1.058 vestigingen in aanmerking voor de beloning.
In het voortgezet onderwijs krijgt een full time docent er de komende twee jaar gemiddeld 430 euro per maand bruto bij en een schoolleider gemiddeld 600 euro per maand extra. In het voortgezet onderwijs komen 259 vestigingen in aanmerking voor de zak geld voor hun personeel.
Goed personeel juist nu hard nodig
Demissionair minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vertelt over de stap: ,,Scholen met veel uitdagende leerlingen hebben de meeste moeite met het lerarentekort: het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is om alle leerlingen een kans op een volwaardige toekomst te geven.”
In totaal gaat het om zo’n 15 procent van alle schoolvestigingen. Zij worden de komende dagen geïnformeerd over de extra beloning. Het bedrag kan per vestiging verschillen, omdat dat mede afhankelijk is van het aantal leerlingen. Het deel van het onderwijspersoneel dat in de medezeggenschapsraad zit, moet instemmen met de toelage.
,,Deze leerkrachten verdienen het om extra beloond te worden voor hun inspanningen’, reageert Petra Herbrink, directeur van de Parkschool met 210 leerlingen in de Arnhemse wijk Presikhaaf. ,,Het werken op deze scholen is een mooie uitdaging, maar is aantoonbaar zwaar. Naast de hoge werkdruk leveren de leerkrachten extra inzet. En dit kan helpen om de docenten extra aan je school te binden, en het verloop van kwalitatief goed personeel te verminderen. En dat het voor anderen aantrekkelijker wordt om op deze scholen te gaan werken. Als docent maak je dagelijks het verschil.”
Carola Peters, directeur van de Arnhemse basisschool Het Mozaïek in de Arnhemse wijk Malburgen is verheugd met eindelijk de erkenning ,,dat er andere investeringen worden gevraagd van ons personeel en dat men verder kijkt dan de grote steden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
‘Maak klassen kleiner in strijd tegen lerarentekort’
Het lerarentekort moet worden aangepakt met kleinere klassen. Als eerste zouden achterstandsscholen de klassen moeten verkleinen, maar uiteindelijk dient er op geen enkele basis- of middelbare school nog een klas te zijn met meer dan 21 leerlingen. Het volgende kabinet moet daar ‘stapsgewijs naar toe werken’. -
PREMIUM
Moddergevecht tussen Depp en Heard blijkt ontluisterender dan welke soapserie ook
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMNecrologie3
Geramde 3734 uit Nijmegen (2013 - 2022) was een eredivisiewaardige snelheidsmeter
NIJMEGEN - Sommigen passeerden hem dagelijks gedachteloos, duizenden kregen ooit een bekeuring. Maar flitspaal 3734 is niet meer.
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Zonder pech in het laatste weekend is Bouwman de rest van zijn leven ‘Blauwman’
Columnist Thijs Zonneveld zag dat bergklassementen langzaam maar zeker minder belangrijk werden in grote rondes. ,,Onterecht natuurlijk. En dom ook.” -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Nog geen deal over extra geld voor meer leraren op achterstandsscholen
Het is de werkgevers in het onderwijs en de vakbeweging na intensief overleg niet gelukt om een akkoord te bereiken over de verdeling van een zak geld voor meer onderwijspersoneel op achterstandsscholen. Dat schrijft minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) vanavond in een Kamerbrief. Die verliest nu zijn geduld.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCeciel Buijser
Tony Peters
Hans Smeenk
Marloes Achterbeke
Ceciel Buijser