Archieffoto van wilde zwijnen.
Volledig scherm
Archieffoto van wilde zwijnen. © Erik van 't Woud

Extra jacht op wilde zwijnen vanwege Afrikaanse varkenspest leidt tot protest

Om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest ook Nederland bereikt, moeten er volgens minister Carola Schouten van Landbouw meer wilde zwijnen worden afgeschoten. Natuurmonumenten is verontwaardigd over de maatregel.

5 reacties

 • John Dijk

  3 jaar geleden
  Martin, je slaat de plank volledig mis,want juist dit soort maatregelen is alleen maar gebaseerd op angst en symptoom bestrijding. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat de mens de grootste verspreider is. Verspreiding van Oost-Europa naar België komt door mensen, niet door wilde zwijnen. Ook is bewezen dat jacht juist het risico vergroot door dieren op te jagen en verspreiding toeneemt, aangezien wilde zwijnen van elders de lege plekken opvullen. De maatregelen zijn vooral gebaseerd op paniek en niet op degelijke onderbouwing.
 • Biker

  3 jaar geleden
  Natuurmonumenten heeft gelijk dat het een prachtig dier is dat thuishoort in de Nederlandse natuur/parken. De populatie is echter zo groot en vooral problematisch in de zgn 0-stand gebieden dat er te veel zijn. Niet alleen door en voor de verspreiding van de varkenspest maar wanneer ze buiten de natuurparken en gebieden komen zorgen ze voor erg veel problemen. Ze vernielen gewassen, tuinen en lopen gewoon door woonwijken op zoek naar voedsel. Steken zomaar over. Ik heb er een keer een onder de auto gehad en mag blij zijn dat ik het kan navertellen...
 • T1plotseling

  3 jaar geleden
  Ondertussen blijven die veevoerwagens, maar vooral die tankauto's vol met drek, uit de vee-fabrieken kriskras door Nederland en ook door buurlanden rijden. En worden de zwijntjes er op aan gekeken, maar de grote verspreider van al die ziekten is de vee-baron zelf. Dat heeft q-koorts duidelijk helder gemaakt! En waren het de zwijnen niet geweest, dan had wel de vink of de bromvlieg de schuld gekregen. Want natuurlijk ligt het nooit aan de vee-fabrikant...
 • ikke

  3 jaar geleden
  Volgens de wet zijn er in Nederland maar 2 gebieden waar wilde zwijnen mogen lopen, dus op de rest van de gebieden zijn ze in overtreding en moeten ze zoals de wet voorschrijft verwijderd worden! We hebben onlangs weer kunnen zien hoe de wetgever ons allemaal arm wil maken door het opnieuw verhogen van de boete's...! Dus inderdaad, we worden van alle kanten gestimuleerd om iedereen zich aan de wet te houden!! Dus de 0-stand zoals wettelijk bepaald is handhaven!! Als ze over 10 jaar toch dood gaan door de pest, dan ruimen we ze nu maar alvast netjes op, dat scheelt weer veel dierenleed!!
 • Martin

  3 jaar geleden
  Iemand die tegen dit plan is staat te ver weg van de werkelijkheid. Soms moet je als het niet anders kan