Volledig scherm

Facebook deelt gegevens van oplichter 'Cindy'

CUIJK - Facebook heeft gegevens over de oplichter Cindy gedeeld met de vrouw uit Cuijk die door Cindy is bedrogen. De Cuijkse vrouw (47) had via de rechter geëist dat Facebook die gegevens zou vrijgeven.

Cindy begaf zich in lesbische netwerken op Facebook waar ze via privéberichten contact maakte met andere vrouwen. Ze zei dat ze 27 jaar was, uit Landgraaf kwam, voor Endemol werkte en nu in Hilversum woonde. Ze pakte de vrouwen in met haar verhalen en raad en verleidde ze om naaktfoto's en -filmpjes naar haar te sturen.

Aangifte
Ook de vrouw uit Cuijk trapte in haar val, maar toen ze erachter kwam dat Cindy niet echt bestaat en ze door 'Cindy' werd bedreigd, besloot ze aangifte te doen. Toen de agent op het bureau haar aangifte niet wilde opnemen, besloot de Cuijkse zelf uit te zoeken wie er achter het nepprofiel van Cindy zit.

Gegevens
Facebook heeft nu een e-mailadres, IP-adressen en inloggegevens aan de advocaat van de Cuijkse overgedragen. „Het lijkt erop dat er Nederlandse providers bij zitten”, zegt Stephan Mulders van Mulders Advocaten, het bureau dat de Cuijkse bijstaat. „Ik denk dat we hiermee verder kunnen komen."

Vermoeden
De vrouw en haar advocaat willen met de gegevens naar de politie om opnieuw aangifte te doen. „Ik wil dat dit stopt”, zegt de vrouw uit Cuijk, die weet dat meer vrouwen het slachtoffer van 'Cindy' zijn geworden. Ze heeft ook sterke aanwijzingen wie er achter het profiel zit.

Het zou gaan om een man uit Limburg. „Ik wil dat deze man geen kwetsbare mensen meer misbruikt, want de meeste slachtoffers zijn dat. Zo'n vent moet opgesloten worden, die is ziek.”

Lees een interview met het slachtoffer en fragmenten van de gesprekken met 'Cindy' in de papieren krant van 15/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.