Volledig scherm
© Theo Peeters

Facebook zegt 'sorry' om weigeren brandwondenfoto Kim

MILSBEEK -Facebook keurde een advertentie af waarin Kim de Ruijter (22) uit Milsbeek te zien is als gezicht van de Brandwonden Stichting. Inmiddels zijn er excuses gemaakt. „Ergens vind ik dat te gemakkelijk. Een donatie van Facebook zou mooi zijn.”

Op 2 augustus 2003 stond de wereld even stil in Milsbeek.Bij het gourmetten ontplofte een jerrycan met brandbare gel. Kim de Ruijter, toen 8, verbrandde voor 47 procent; haar vader raakte ook gewond, zij het minder ernstig.

Shock
„Ik heb niet zo heel erg veel herinneringen aan het ongeluk”, zegt Kim, die vorige week 22 is geworden. „Bij derdegraads brandwonden ben je over de pijngrens heen en raak je in een shock. Mijn vader heeft me in het zwembad – dat hadden we net opgezet – gesleept. Ik weet nog dat ik onder de douche stond en zei dat ik niet dood wilde. En dat ik op een brancard lag en dat ik het koud had.”

Operaties
Kim lag twaalf weken in het brandwondencentrum in Beverwijk en revalideerde aansluitend bijna twee jaar in de Nijmeegse Maartenskliniek. Sindsdien is ze vrijwel elk jaar wel geopereerd. Behalve het laatste jaar, want toen deed ze met succes haar havo- eindexamen. „Tijdens de laatste operatie is strak littekenweefsel onder mijn oksel vervangen. Bij de volgende operatie wordt er littekenweefsel in mijn gezicht vervangen. En ik wil graag dat er iets aan mijn oren gedaan wordt.”

Facebook
Twee weken geleden kreeg Kim een nieuwe, onverwachte klap te verwerken. Facebook weigerde een online-advertentie waarin ze figureert als het gezicht van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Reden: de advertentie-foto werd door het socialmediaplatform als ‘ongewenst lichaamstype’ bestempeld. Hoe wrang: waar er in de echte wereld vaak wordt weggekeken als Kim ergens verschijnt, ging het in de virtuele wereld precies zo.„Ja, dat komt even hard binnen. Maar ik dacht al snel: dit slaat nergens op. Er zijn meer mensen met brandwonden in het gezicht. Zo beschouwd is het mij min of meer toevallig overkomen.”

Donatie
De Brandwonden Stichting reclameerde bij Facebook. Schreef een open brief aan Facebook-opperbaas Mark Zuckerberg. Pas toen dat tot de nodige media-aandacht leidde, belde Facebook zelf. En werd de advertentie, een dikke week later, alsnog goedgekeurd. Ook maakte het bedrijf excuses. „Ergens vind ik dat te gemakkelijk. Een donatie van Facebook aan de Brandwonden Stichting zou mooi zijn.”

Lees het complete verhaal met Kim de Ruijter in De Gelderlander van dinsdag 18 oktober, of bekijk de e-paper.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
36'
0-0
VitesseVIT
away logo