Volledig scherm
Cuijk © Geurt Franzen/DG

Facelift voor centrum Cuijk jaar uitgesteld

CUIJK - Inwoners en bezoekers van Cuijk moeten nog een jaar geduld hebben voordat ze het Cuijkse winkelgebied een facelift zien ondergaan, met vooral nieuwe bestrating.

Omdat Cuijk dit jaar lang leek af te steven op een tekort in 2017 van bijna 8,5 ton, komt er van een maximaal 4,7 miljoen euro kostende gefaseerde opknapbeurt van Grotestraat, Louis Jansenplein en Molenstraat, te beginnen dit najaar, niks terecht. Dat wordt nu na de zomer van 2017, te beginnen met de Grotestraat. Want Cuijk schrijft de komende jaren, al is er voor 2017 nog een tekort van 'maar' 2,5 ton, nu wel zwarte in plaats van rode cijfers. Aanleiding: aan het licht gekomen interne rekenblunders, ditmaal in Cuijks voordeel. De bestuurlijk verantwoordelijken beloven beterschap.

10 procent
In de maandagavond goedgekeurde begroting probeerden VVD, SP en PLC nog vergeefs 10 procent van het herinrichtingsbudget voor het centrum af te halen, gelet op Cuijks financiën. D66 vroeg zich af waarom niet al komend voorjaar met de herinrichting begonnen kan worden. Hans Kerskes: "Over een jaar zitten de ondernemers net in de tijd voor Sinterklaas en kerst, drukke winkelmaanden."

Herseninfarct
„Maar voorjaar 2017 is niet haalbaar”, zei wethouder Gerard Stoffels. Hij verving zijn collega Jos Nielen, die uitgeschakeld is na een licht herseninfarct vorige week. De raad zette een streep door verhoging van de toeristenbelasting met een half procent. Het college komt voor de zomer met een notitie hoe Cuijk aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Verkeersdrempels
En er komt, op aandrang van vooral ABC, budget om zogeheten 'irritante verkeersdrempels' weg te halen, waar de verkeersveiligheid het toelaat. Tevens gaat Cuijk, onder aanvoering van CDA en SP, meer doen om laaggeletterdheid te bestrijden. Ook het eigen Romeinse verleden wordt 'vermarkt'. Hoe, moet nog verder onderzocht worden.