Volledig scherm
Het Marktplein aan de Spoorlaan in Groesbeek. © Google Streetview

Facelift voor Marktplein Groesbeek

GROESBEEK -Het Marktplein in Groesbeek krijgt een facelift.De eigenaar van de panden aan de Spoorlaan 2-2c (zuidzijde) heeft een plan ingediend voor een verbouwing. Die moet ertoe leiden dat er 'een aantrekkelijk, herkenbaar gevelbeeld ontstaat'.

Volgens burgemeester en wethouders draag het plan bij aan de gewenste ontwikkeling, waarbij Groesbeek uiteindelijk een bruisend centrum krijgt. „Er is nu sprake van een rommelig gevelbeeld”, aldus de gemeente.

Samenhang
Het plan voorziet er in om meer samenhang aan te brengen in gevelindeling, ook wat kleur- en materiaalgebruik betreft. Er zal een beperkte uitbreiding plaats vinden van de horeca en winkels die er zitten. Daardoor zal de rooilijn (voorgevel) 3,1 meter naar voren komen, richting Marktplein dus.

Parkeerplaatsen
Ook zullen er drie appartementen boven de winkels gebouwd worden. Omdat er bij de panden zelf te weinig parkeerplaatsen zijn - zoals de bouwverordening voorschrijft - zal met de eigenaar van een aangrenzend terrein gesproken moeten worden of op diens terrein geparkeerd kan worden.

Bomen
De gemeente eist wel dat, mochten er bomen voor deze uitbreiding moeten wijken, dat 'binnen de groene inrichting van het Marktplein gecompenseerd moet worden'. Anders gezegd; er zullen bomen op het Marktplein herplant moeten worden.

De uitbreiding van de winkels en horeca past niet binnen het bestemmingsplan Centrum Groesbeek-dorp. Vandaar dat de gemeente ontheffing wil verlenen.