De vakantiewoning, inzet: de kinderwagen
Volledig scherm
De vakantiewoning, inzet: de kinderwagen © Brandweer/PZC

Familie in shock na brandende kinderwagen met fosfor-stenen: ‘Het was écht kantje boord’

NIEUWVLIET-BAD - Het had geen 20 seconden langer moeten duren of het was heel anders afgelopen. Zo heftig was het vuur dat zondagavond ontstond in een vakantiewoning aan de Zeekraalstraat in het Zeeuwse Nieuwvliet-Bad. Stenen met daarop fosfor vatten spontaan vlam en in no time stond de kinderwagen waarin ze lagen in brand en de woonkamer vol rook. 

Het jonge gezin uit Alphen aan den Rijn wil zelf niet reageren op het voorval. De vrouw (38) en man (37) met drie kinderen (6, 4, en 1 jaar) zijn té ontdaan van de brand in hun vakantieverblijf. Ze zijn direct vertrokken en willen niet terug naar de woning.

De vader van de vrouw, Willem Willemsen, tevens eigenaar van de vakantiewoning, vertelt dat ze zich allemaal zijn geschrokken. "Het gezin was naar het strand geweest en de kinderen vonden er rode en groene stenen. Ze vonden ze zó mooi, dat ze de stenen wilden meenemen en onderin de kinderwagen gooiden.” Het gezin liep naar huis, met de kleinste van 1 jaar oud in de kinderwagen, niet beseffend dat de baby op een tikkende tijdbom lag. 

Ondenkbaar

Eenmaal thuis zetten ze de kinderwagen in de woonkamer. Het 4-jarige kindje ging in een andere kamer spelen. De rest van het gezin bleef in de woonkamer. Het baby’tje was inmiddels uit de kinderwagen gehaald. 

Niet veel later, rond 17.45 uur, gebeurde het ondenkbare. “De stenen lagen tegen iets van plastic aan", zegt Willemsen. "Dat zette de boel in gang. Binnen seconden stond de kinderwagen in brand. Daar sta je van versteld, hoé snel dat gaat. Binnen 20 seconden waren er hoge vlammen en stond alles vol rook. Dat is zo kort, sjonge jonge...Het was écht kantje boord.” 

Brandwond

De moeder en vader handelden direct. De moeder bracht de kinderen van 1 en 6 jaar naar buiten. De vader haalde die van 4 jaar uit de andere kamer. Ze ontsnapten ternauwernood uit het huis. Eenmaal buiten wilde de vader terug naar binnen om de brandende kinderwagen naar buiten te trekken. Maar de vlammen waren te hevig. Hij moest de kinderwagen loslaten en liep een brandwond op aan zijn voet.

Intussen waren buren afgekomen op het geluid van de rookdetector. Enkele mannen pakten een tuinslang uit de achtertuin en probeerden het fosfor met water te blussen. “Dat lukte een beetje, maar eigenlijk was er niks tegen de brand opgewassen", zegt Willemsen. “Fosfor brandt zo hevig dat je het eerste kwartier bijna niks kunt doen. Ja verstikken, met zand of een blusdeken, zei de brandweer achteraf.”

Schade

Drie brandweerwagens rukten uit en kregen het vuur snel onder controle. Ze ventileerden de woning, waarna de schade zichtbaar werd. “De kinderwagen was kapot en het laminaat op de plek van de kinderwagen was ook verbrand. Dat is er direct uitgehaald. Morgen gaan we de boel beter inspecteren en de rest van het huis bekijken.”

Het gezin pakte direct de koffers en keerde diezelfde avond terug naar Alphen aan den Rijn. Ze krijgen slachtofferhulp van stichting Salvage. “Die man van Salvage zei dat hij in 30 jaar nog nooit zoiets had meegemaakt. Zoiets bedenk je gewoon niet", zegt Willemsen. 

‘Zulke troep’

Het verbrande laminaat.
Volledig scherm
Het verbrande laminaat. © Brandweer Cadzand

De familie is blij dat het vuur niet ontstond toen de kinderen op bed lagen. “Eer je ze dan uit bed hebt...”, zegt Willemsen. “Of een half uur vroeger terwijl de kleinste nog in de kinderwagen lag. Het had allemaal veel slechter kunnen aflopen.” Hij is blij met het snelle optreden van zijn dochter en schoonzoon, maar ook van de  buren en brandweer.

Willemsen, geboren in Axel, maar al 30 jaar inwoner van Alphen, wil anderen waarschuwen voor de fosfor-stenen. “Het is zulke troep. Mijn kleinkinderen vonden ze bij eb, tegen de vloedlijn aan. De brokstukken schijnen ook chemische stoffen te bevatten die je beter niet kan inademen.” Hij hoopt dat alle stenen, mochten die er nog liggen, snel worden opgeruimd. 

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en gemeente Sluis geven aan dat stenen met resten fosfor zelden worden gevonden op het strand. Hoe de stenen precies aanspoelden blijft voorlopig een raadsel. Voor de Belgische kust ligt nog veel munitie uit de Eerste Wereldoorlog. Wellicht zijn fosforhoudende stenen via een storm op het West-Zeeuws-Vlaamse strand beland. 

De stenen met fosfor.
Volledig scherm
De stenen met fosfor. © Brandweer Cadzand
De kinderwagen.
Volledig scherm
De kinderwagen. © Brandweer Cadzand
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.