Volledig scherm
Links de kippenstal, rechts begint de oprit van de familie Smits. © Jan van den Brink

Familie Smits krijgt na jaren gelijk: stal te dicht op woning

HALLE-HEIDE - Als Marleen en Michel Smits naar buiten kijken, zien ze een enorme stal. De pluimveehouderij, op 100 meter afstand van hun huis, moet na de uitspraak van de rechter binnenkort wellicht stoppen met alle activiteiten.

Marleen, Michel en hun twee kinderen wonen sinds 1999 in het buitengebied van buurtschap Halle-Heide.

Rechter
Nadat de gemeente Bronckhorst een omgevingsvergunning verleende voor de bouw van twee kippenstallen van Tieltjes, stapt de familie net als enkele andere partijen.

Hun pleidooi: de stallen van Tieltjes zouden te dicht op hun woning komen. „Wij zijn er altijd van uitgegaan dat de afstand tussen ons bouwblok en die van Tieltjes minimaal 200 meter moest zijn", vertelt Michel Smits. „De gemeente duidde onze woning echter aan als agrarische bedrijfswoning."

Uitspraak
Begin deze maand krijgen ze het verlossende bericht: de rechter ziet de woning van Smits als burgerwoning en daarmee staat de al gebouwde stal van Tieltjes te dichtbij. Hij zet een streep door de omgevingsvergunning. „De uitspraak maakt het voor ons nog wranger", zegt Smits.

„Als de gemeente meer oog had gehad voor de belangen van alle betrokkenen en serieus onderzoek had gedaan naar de bewoning van dit huis, had deze rechtszaak voorkomen kunnen worden. De uitspraak heeft dat bevestigd."

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo