Familie uit Harderwijk filmt meteoriet boven Oost-Nederland: ‘Eerste, authentieke beelden’

videoDe familie Post uit Harderwijk heeft onbewust de meteoriet die vrijdag over Oost-Nederland vloog op videobeeld vastgelegd. ,,Dit ziet er heel echt uit", zegt deskundige Marco Langbroek als hij de video frame voor frame bekijkt. ,,Ik heb al wel wat filmpjes toegestuurd gekregen, maar dit zijn de eerste, echte beelden.”

,,De meteoriet lijkt vrij snel te gaan", zegt Langbroek. ,,En ik zie volgens mij wat fragmentatie. Dat is die staart. Daar zitten wat lichtere stukken in, wat erop kan duiden dat ie bezig is uit elkaar te vallen.” 

Langbroek is een wetenschapper met een brede scope. Zo is hij niet alleen archeoloog, maar ook gespecialiseerd in meteorieten en satellieten. Hij is verbonden aan het onderzoekscentrum van Naturalis in Leiden en wordt bij waarnemingen regelmatig om zijn oordeel gevraagd. 

Echt filmbeeld 

Vandaag klinkt er een voorzichtig enthousiasme in zijn stem. ,,Dit is het eerste echte filmbeeld wat ik van de meteoriet gezien heb. We hadden natuurlijk dat filmpje al met de knal, maar nu hebben we beeld.” Dat die knal niet te horen is, kan zijn omdat er eerder gestopt is met filmen, denkt Langboek. ,,De knal komt altijd later.”

Still uit video meteoriet
Volledig scherm
Still uit video meteoriet © Post Harderwijk

Geen knal

Maar de familie Post zegt geen knal gehoord te hebben. ,,We waren iets anders aan het filmen", vertelt Post. ,,We zagen wat zilverkleurige ballonnen in de verte in de lucht hangen en wisten niet wat het was. Tot we ineens die meteoriet voorbij zagen komen.” 

Zelf dacht de familie in eerste instantie aan vuurwerk, maar door de berichtgeving van de afgelopen dagen, werden ze toch getriggerd door wat ze zagen en stuurden hun video naar de Stentor. De redactie legde de beelden aan Langbroek voor.

Tweede filmpje

,,Nu is het te hopen dat er nog een tweede filmpje opduikt", zegt de wetenschapper. ,,Dan kunnen we de beelden delibreren en de route bepalen die de meteoriet heeft afgelegd en waar die mogelijk terecht is gekomen.” Post is zelf hobbymatig met vliegbewegingen en coördinaten in de weer en kan Langbroek van meer informatie voorzien. ,,De meteoriet vloog van Harderwijk-zuid naar het noorden, richting Zwolle inderdaad.”

Overigens was de meteoriet helemaal groen, zegt Post. ,,Misschien omdat ie net de dampkring binnen was gekomen? Je ziet dat niet terug in het filmpje overigens.” Post gaat met Langbroek informatie uitwisselen.

De locatie waar mogelijk brokstukken van de meteoriet terecht zijn gekomen.
Volledig scherm
De locatie waar mogelijk brokstukken van de meteoriet terecht zijn gekomen. © Marco Langbroek
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
    PREMIUM

    Toegewijde huisvriend (30) verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

    ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.