Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit veel sneller dat het elektriciteitsnetwerk op sommige plekken aankan.
Volledig scherm
PREMIUM
Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit veel sneller dat het elektriciteitsnetwerk op sommige plekken aankan. © Shutterstock

Felle zon? Dan gaan de zonnepanelen uit: ‘Dat is zuur, want juist op dat moment kan de eigenaar geld verdienen’

Huiseigenaren met zonnepanelen lopen geregeld geld mis, doordat de zon juist te fel schijnt. Het systeem schakelt zichzelf uit op zo’n piekmoment. Daarmee gaat veel stroom verloren.

35 reacties

 • M Bijlsma

  5 maanden geleden
  De spanningspieken zijn dikwijls kort. In België is het tegenwoordig toegestaan om kortstondig 260v als maximale uitgangsspanning van de omvormer te hanteren. (omvormer kan makkelijk anders ingesteld worden.) Dat zou hier ook best een uitkomst zijn. Het voorkomt iig het in/uit schakelen van hele clusters aan omvormers als de spanning in een wijk even boven de 253v komt. Dan is het medicijn waarschijnlijk nog erger als de kwaal. Centraal managen van omvormers is eigenlijk nog het beste.
 • Kees van Weteringen

  5 maanden geleden
  Maw. Liander maakt niet waar wat is toegezegd!
 • Lonneke Van de Water

  5 maanden geleden
  @Martin van der burgt Wil je mij een schema sturen van jouw oplossing naar cms099aa@gmail.com ?
 • Tony Peters

  5 maanden geleden
  Wederom een blunder van Liander. Zij hebben de infrastructuur simpelweg niet op orde. Dat lazen we vorige week al met bedrijven die oa in Nijmegen Noord niet meer kunnen worden aangesloten op het netwerk. Kunnen we een claim indienen bij Liander ivm inkomstenderving? Waarschijnlijk hebben ze dat juridisch dichtgetimmerd.
 • Johann Janssen

  5 maanden geleden
  de volgende generaties bedanken de overheid met de energietransitie. dit land lost echt de wereld problemen niet op door heel het land vol te dumpen met glasplaten en molens die niet eens kunnen werken, omdat de infra dit totaal niet aankan. dus overheid stop met het voorliegen van de burgers zoals @Carel het verwoord trap niet in een grote worst.