Volledig scherm
Foto Do Visser/DG

Financiële tegenvaller voor Veenendaal door goed afval scheiden

VEENENDAAL - Veenendalers scheiden hun afval zo goed dat de gemeente er geld bij inschiet. Doordat ze minder restafval hebben, dragen ze ook minder geld af aan de gemeente.

Maar dat betekent niet dat de tarieven omhoog gaan. „Dat zijn we in ieder geval niet van plan”, aldus wethouder Nermina Kundic. Veenendalers moeten sinds dit jaar betalen voor hun restafval. Als ze weinig inleveren, besparen ze geld. De gemeente hoopt dat Veenendalers hierdoor afval beter gaan scheiden, dat is immers lucratief voor de inwoners.

Schaduwkant
Het systeem lijkt aan te slaan. Op grond van de cijfers van het eerste half jaar trekt de gemeente de conclusie dat Veenendalers in 2016 een half miljoen euro goedkoper uit zijn. Het succes heeft ook een schaduwkant. Er wordt zo goed gescheiden dat de opbrengsten tegenvallen.

Tekort
Dit jaar stevent Veenendaal af op een tekort van 83.526 euro. In de raadscommissie kwam dat tekort aan de orde. Voor wethouder Kundic is de tegenvaller geen reden om al naar de tarieven te kijken. „Verhogen van de tarieven zou een slecht signaal zijn nu mensen zo fanatiek afval aan het scheiden zijn.” Bovendien denkt Kundic dat het tekort ook mee kan vallen. „De ervaring bij andere gemeenten is dat mensen in het begin fanatieker afval scheiden en dat het daarna stabiliseert.”