Volledig scherm

FNV: Doesburgers in bijstand onder druk gezet om vrijwillig te werken

DOESBURG - De vakbond FNV heeft kritiek op het sociale gezicht van Doesburg.Bijstandsgerechtigden verrichten werk zonder loon en worden onder druk gezet om vrijwilligerswerk te doen.

De FNV constateerde dit na een landelijke enquête onder 144 gemeenten. Maandagmiddag werd dit onderzoek gepresenteerd op het gemeentehuis. Aansluitend was er een gesprek met de wethouder van Sociale Zaken.

Verdringing
Omdat mensen zonder loon werken, is volgens de vakbond sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. D66 Doesburg kaartte hetzelfde verschijnsel aan op de gemeenteraadsvergadering vorige week. „Doesburgers worden ingezet zonder loon en met behoud van uitkering op verschillende plekken in de samenleving", zei fractievoorzitter Walter van Ditmars hierover.

Uitstromen
Volgens wethouder Peter Bollen ligt het genuanceerder. „Wij kiezen voor werkervaringsplaatsen met als doel: uitstromen naar regulier werk. Van de zes mensen in de ploeg uitkeringsgerechtigden die voor Circules-Berkel het groenonderhoud uitvoeren, hebben er drie een vaste baan gekregen."